Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina kiistää sekaantuneensa Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin – "Tämä ei ole meidän toimintaamme"

Ukraina ei sekaantunut Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin Itämerellä viime syksynä, sanoo Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov.

– Tämä ei ole meidän toimintaamme, Reznikov sanoi toimittajille Tukholmassa, jossa järjestetään EU:n puolustusministerien kokous.

Reznikov kommentoi yhdysvaltalaislehti New York Timesin tiistaista kirjoitusta, jonka mukaan kaasuputkien räjäytyksistä saattoi olla vastuussa ukrainalaismielinen ryhmä. Lehti ei kertonut tarkemmin, mistä lähteestä oli tiedot saanut, eikä sitä, mikä ryhmä mahdollisesti olisi kyseessä.

Lehden mukaan ei kuitenkaan ole löydetty todisteita siitä, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tai sotilasjohto olisi vastuussa operaatiosta. Tiedustelutiedot viittaavat sen sijaan siihen, että iskun takana voisivat olla muut Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustajat.

Yhdysvaltalaisilla ei myöskään ole tietoa siitä, kuka olisi hankkinut sabotaasissa tarvittavat henkilöt ja maksanut heille. Putkien tuhoamiseen tarvitaan muun muassa sukeltajia ja räjähdeasiantuntijoita.

Länsimaat ovat epäilleet Venäjää, joka syyttää Britanniaa

Isku hyödytti Ukrainaa, sillä se heikensi voimakkaasti Venäjän kykyä saada miljoonia dollareita myymällä maakaasua Länsi-Eurooppaan.

– Ukrainalla ei ole mitään tekemistä Itämeren onnettomuuden kanssa eikä tietoa Ukraina-myönteisistä sabotaasiryhmistä, Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kirjoitti tiistaina Twitterissä.

Länsimaat ovat epäilleet räjähdyksistä Venäjää, joka puolestaan on syyttänyt niistä Britanniaa. Putkissa räjähti syyskuun lopussa, noin seitsemän kuukautta Venäjän aloitettua laajan hyökkäyksensä Ukrainassa.

Yhdysvaltalainen veteraanitoimittaja Seymour Hersh kertoi viime kuussa omiin tutkimuksiinsa vedoten, että putket olisi räjäyttänyt Yhdysvallat Norjan avulla. Valkoisen talon mukaan Hershin raportti on "puhtaasti mielikuvituksen tuotetta".

Kaasuputkien räjähdykset myös lisäsivät entisestään energian hintojen nousua, josta Ukrainan tärkeimmät liittolaiset ovat kärsineet. Viranomaiset Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa ovat aloittaneet tutkintoja tapahtumien johdosta.

Venäjä: Iskun organisoineet tahot haluavat kääntää huomion muualle

Keskiviikkona Venäjä torjui New York Timesin esittämät väitteet Ukraina-mielisestä ryhmästä, jolla ei ole virallisia kytköksiä Ukrainan hallintoon.

– On selvää ,että iskun organisoineet tahot haluavat kääntää huomion muualle. Tämä on selvästi hyvin koordinoitu mediakampanja, Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi valtiollisen uutistoimiston RIA Novostin mukaan.

– Tämä koko tarina ei ole vain outo. Se haiskahtaa hirmuiselta rikokselta, Peskov jatkoi.

Venäjä sanoi myös joutuneensa sivuun Saksan, Ruotsin ja Tanskan viranomaisten tutkinnoista.

– Meidän ei edelleenkään anneta osallistua tutkintaan, Peskov sanoi ja lisäsi Venäjän saaneen asiasta kertovat ilmoitukset tanskalaisilta ja ruotsalaista muutama päivä sitten.

Väärennetyin passein liikkuneet veneilijät

Tapauksen eurooppalaisissa tutkimuksissa ei ole ainakaan toistaiseksi määritelty yksittäistä maata tai tahoa räjähdysten takana.

Saksalaisten mediatietojen mukaan saksalaistutkijat kuitenkin uskovat, että viidestä miehestä ja yhdestä naisesta koostunut tunnistamaton ryhmä lähti vuokratulla veneellä liikkeelle Saksan pohjoisosassa sijaitsevasta Rostockin satamakaupungista. Heidän kerrotaan käyttäneen ammattitaitoisesti väärennettyjä passeja.

Saksalaistutkijat löysivät veneen hytin pöydältä jäänteitä räjähteistä. Asiasta kertovat AFP:n mukaan saksalaiset yleisradioyhtiöt ARD ja SWR sekä Die Zeit -lehti.