Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, kertoo Eläketurvakeskus

Viime vuonna tuki- ja liikuntaelinten sairaudet palasivat uusien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmäksi syyksi, kertoo Eläketurvakeskus.

Vuonna 2021 yleisin syy oli mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt. Edellisen kerran tuki- ja liikuntaelinten sairaudet olivat uusien eläkkeiden yleisin syy vuonna 2018.

Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kasvoi viime vuonna lähes kymmenen prosenttia.

Mielenterveyden sairauksien perusteella myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä puolestaan on laskussa. Ne ovat kuitenkin edelleen merkittävä työkyvyttömyyden syy. Viime vuonna niiden perusteella myönnettiin toiseksi eniten työkyvyttömyyseläkkeitä.

Viime vuonna työeläkejärjestelmästä siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle lähes 17 900 ihmistä eli noin kaksi prosenttia edellisvuotta enemmän.

Myös ikä vaikuttaa työkyvyttömyyden syihin

Myös työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden ikärakenne on muuttunut. Eläketurvakeskuksen mukaan aiempaa useampi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvistä on iältään yli 60-vuotias.

Vielä vuonna 2017 noin neljännes uusista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin 60 vuotta täyttäneille. Viime vuonna yli 60-vuotiaiden osuus oli jo yli kolmannes.

– Vaikka ikääntyneiden työllisyysaste on noussut voimakkaasti 2000-luvulla, kaikilla ei riitä työkykyä eläkeikään asti. Kun eläkeikä nousee edelleen tulevina vuosina, meidän on jatkossa kiinnitettävä enemmän huomioita kuusikymppisten jaksamiseen ja vointiin, Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino sanoo tiedotteessa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syyt ovat myös vahvasti yhteydessä ikään. Alle 55-vuotiailla yleisin työkyvyttömyyden syy on mielenterveyden sairaudet, kun taas tätä vanhemmilla yleisin syy on tuki- ja liikuntaelinten sairaudet.