Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiovalainen Anastasia Bezpalaia, 20, heräsi torstaiaamuna kovaan räjähdykseen – asuinkorttelin parkkipaikalla haisi savu vielä iltapäivällä

Kiovalainen lääketieteen opiskelija Anastasia Bezpalaia, 20, heräsi torstain vastaisena yönä kertaalleen ilmahälytykseen, luki hetken uutisia ja katsoi turvalliseksi käydä takaisin nukkumaan. Aamulla hän heräsi kovaan räjähdykseen.

– Meillä päin on joskus kuulunut kovia ääniä, mutta ei tällaista, näin kovia ja näin lähellä meitä, hän kertoi STT:lle.

Räjähdys kuului noin kilometrin päästä Bezpalaian kotoa Länsi-Kiovassa. Torstaina iltapäivällä asuinkorttelin parkkipaikalla haisi yhä savu. Osa autoista oli palanut rakenteisiin asti, ja tuli oli vaurioittanut asfalttia niiden alla. Maa oli täynnä sirpaleita autojen ja läheisen kerrostalon ikkunoista. Viereinen leikkipuisto oli autio, mutta lähikauppa palveli asiakkaita normaalisti.

Bezpalaia meni paikalle ystävänsä kanssa. Paikalla tuhoa todistamassa oli joukko muitakin ihmisiä. Suurin osa seisoi etäämmällä, osa kurkki autoihin sisälle ja otti kuvia paikasta.

Varmistettua tietoa tuhon aiheuttajasta ei torstaina ollut. Bezpalaia arveli, että parkkipaikalle oli saattanut pudota pala ohjuksesta.

Venäjä iski keskiviikon ja torstain välisenä yönä ja torstaiaamulla jälleen ohjuksilla ja lennokeilla eri puolille Ukrainaa. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui 81 ohjusta, joista Ukrainan ilmatorjunta pudotti alle puolet.

"Emme voi tietää, mihin isketään seuraavaksi"

Kysyttäessä, kuinka Bezpalaia voi, hän huokaa syvään, nielaisee ja on hetken hiljaa.

– En voi kovin hyvin. On vaikea ymmärtää tätä, hän sanoo.

– Haluamme suojella itseämme ja perheitämme, mutta näet tuolla leikkikentän ja tässä on koulu lähellä ja asuntoja. Emme voi tietää, mihin isketään seuraavaksi.

Bezpalaia sanoo yliopisto-opintojen jatkuvan normaalisti sodasta huolimatta. Opintoja olisi mahdollista tehdä etänä, mutta hän haluaa käydä lähiopetuksessa. Hän sanoo toivovansa, että Ukrainan saama apu jatkuu ja että ukrainalaiset saisivat pian elää normaalia elämää.

– Kaikkien maiden on tuettava Ukrainaa, se tulee todella tarpeeseen. Ihmiset haluavat elää vapaudessa, koska tämä on meidän maamme. Emme halua elää tässä tilanteessa, vaan haluamme jatkaa onnellista elämäämme.

Ilmahälytykset jatkuivat Ukrainassa torstaina päivällä. Iltapäivällä yhden aikaan sireeni varoitti Kiovassa. Kaupungin päärautatieaseman laitureita yhdistävä käytävä muuttui pommisuojaksi, missä ihmiset saivat lämmintä juotavaa ja ladata puhelimiaan. Osa ihmisistä jäi istumaan, mutta ylhäällä kaupungissa elämä jatkui.

Kyiv Independent: Laajin ohjushyökkäys kuukausiin

Kyiv Independent -lehden mukaan torstain isku oli kaikkiaan kuudestoista Venäjän Ukrainaan kohdistama laaja ohjushyökkäys ja suurin kuukausiin. Kiovan lisäksi Venäjä iski muun muassa Harkovaan, Lviviin, Mykolajiviin ja Odessaan.

Kuolonuhrien ja haavoittuneiden määrästä ei ollut torstaina tarkkaa tietoa. New York Times uutisoi, että iskuissa kuoli ainakin yhdeksän ihmistä. Uutiskanava CNN kirjoitti, että sen alueviranomaisilta saaman alustavan tiedon mukaan kuolleita oli ainakin 16 ja haavoittuneita 20.