Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Georgian parlamentti kuoppasi kiistellyn lakiesityksen ulkomaisista agenteista

Georgiassa maan parlamentti on hylännyt lopullisesti kiistellyn lakiesityksen ulkomaiseksi agentiksi rekisteröitymisestä. Hallituksen esitys äänestettiin tänään kumoon toisessa käsittelyssä, vaikka se oli aiemmin jo kertaalleen hyväksytty.

Hallitseva Georgialainen unelma -puolue lupasi jo eilen hylätä esityksen. Parlamentin mukaan lopullisen hylkäyksen edellyttämää uutta käsittelyä ei olisi kuitenkaan ollut mahdollista järjestää lähipäivinä.

Laki olisi velvoittanut muun muassa kansalaisjärjestöjä, jotka saavat yli viidenneksen tuestaan ulkomailta, rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi. Esitys muistutti Venäjällä voimassa olevaa lakia.

Sadat hallitusta vastustavat ihmiset osoittivat mieltään parlamenttirakennuksen edustalla äänestyksen aikana. Oppositio on vakuuttanut protestien jatkuvan niin kauan kuin on varmaa, että maa on palannut länsimyönteiselle tielle. Useiden kommenttien perusteella tämä edellyttäisi maan nykyhallinnon vaihtumista.

Kreml: USA kaiken takana

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov syyttää Yhdysvaltoja venäläisvastaisen mielialan lietsomisesta Georgiassa. Peskov huomauttaa, ettei oppositiota tukeva Georgian presidentti Salome Zurabishvili ole ottanut kantaa kotimaansa tilanteeseen Georgiasta vaan Yhdysvalloista käsin.

Zurabishvili on parhaillaan New Yorkissa, missä hän osallistuu YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (CSW) kokoukseen.

Georgia ilmoitti vuosi sitten yhtä aikaa Ukrainan ja Moldovan kanssa hakevansa Euroopan unionin jäsenyyttä. Kahdelle viimeksi mainitulle EU myönsi hakijamaan aseman viime kesänä, mutta Georgialta unioni sanoi edellyttävänsä vielä uudistuksia.

Kiistellystä lakiesityksestään huolimatta Georgian hallitus on vakuuttanut olevansa sitoutunut kansan suuren enemmistön kannattamaan pyrkimiseen sekä EU:n että Naton jäseneksi.