Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijauksia liikkeellä Omaveron nimissä, varoittaa Traficom

Kyberturvallisuuskeskus on saanut ilmoituksia uudesta Omavero-teemaisesta huijauskampanjasta. Eri hakukoneilla hakusana "Omavero" on tarjonnut ensimmäisenä hakutuloksena aidon näköistä kalastelusivua Omaveron verkkosivujen nimissä, varoittaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Huijareiden maksamat mainokset saattavat joskus päätyä hetkellisesti hakukoneisiin tarjolle, vaikka palveluntarjoajat pyrkivät seulomaan haitallisia sivustoja pois hakutuloksista.

– Teemme viikoittain kalastelusivujen alasajopyyntöjä niiden poistamiseksi verkosta, kertoo kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Niclas Koskinen tiedotteessa.

Nyt ilmi tulleessa huijauskampanjassa hakukoneen ehdottama linkki ohjaa mobiililaitteilla tietojenkalastelusivustolle. Vastaavanlaisille tietojenkalastelun sivustoille voi päätyä myös erilaisten huijausviestien kautta. Osassa viesteistä vastaanottajille väitetään, että he ovat oikeutettuja veronpalautuksiin tai heitä on pyydetty maksamaan jokin tietty summa takaisin verottajalle.

Tärkeät sivustot kirjamerkkeihin

Viranomaisten ja pankkien sivustot kannattaa Traficomin mukaan tallentaa netissä kirjamerkkeihin. Näin oikea sivu on aina helposti käytettävissä.

Jos epäilet joutuneesi haitalliselle sivustolle, kannattaa aina tarkistaa verkkosivun osoitekenttä, sillä siitä voi tunnistaa haitallisen sivun. Huijauksessa osoitteen ero voi olla pieni, esimerkiksi ylimääräinen pääte "-fi.org". Kaikilla mobiililaitteilla pääte ei url-kentässä mahdu edes näkymään.

Mikäli on syöttänyt tietonsa tietojenkalastelusivustolle, Traficom kehottaa ottamaan kiireellisesti yhteyden pankkiin sekä tekemään poliisille rikosilmoituksen. Nopealla reagoinnilla voidaan välttää tilien ja rahojen päätyminen rikollisten käsiin.