Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin vaalit järjestetään 14. toukokuuta, Erdogan vahvisti – pyysi kampanjoimaan "hillitysti" maanjäristyksen takia

Turkin presidentin- ja parlamenttivaalit järjestetään sunnuntaina 14. toukokuuta, vahvisti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan perjantaina.

Erdogan kertoi asiasta päätöksen allekirjoittamisen jälkeen pitämässään puheessa, jonka lähes kaikki Turkin televisiokanavat esittivät suorana.

Päätös julkaistaan lauantaina Turkin virallisessa lehdessä.

Erdogan toivoi puheessaan, että puolueet kampanjoisivat "hillitysti" lähes 48 000 ihmistä Turkissa surmanneen maanjäristyksen kuolonuhrien kunnioittamiseksi ja pidättäytyisivät "pikkumaisista poliittisista kiistelyistä ja valheellisista syytöksistä" vaalikampanjoissaan.

Itse hän sanoi kieltäneensä kampanjamusiikin soittamisen oman vaaliliittonsa ja puolueensa kampanjoinnissa. Erdoganin iskulause vaaleissa kuuluu: "Turkkia varten, nyt heti."

Edessä kaikkien aikojen vaikeimmat vaalit Erdoganille

Tuhoisan maanjäristyksen sekä viime vuosina heikentyneen taloustilanteen ja korkean inflaation vuoksi Erdoganilla ja hänen AK-puolueellaan on edessään haasteellisimmat vaalit koskaan AK-puolueen yli 20-vuotisen valtakauden aikana.

Maanjäristysten uhrien omaiset ja kodittomiksi jääneet, silminnäkijät ja opposition edustajat ovat syyttäneet Erdoganin hallintoa pelastustöiden viipymisestä sekä avun ja telttojen hitaasta toimittamisesta eloonjääneille. Tuhoja on kymmenessä Kaakkois-Turkin maakunnassa.

– Jotta voimme sitoa maanjäristysten uhrien haavat, rakentaa uudelleen kaupunkimme sekä kasvattaa jälleen tuotantoamme ja työllisyyttä, on meidän mitä pikimmin saatettava (vaalit) päätökseen. Siksi järjestämme vaalit 14. toukokuuta perustuslain meille antamin valtuuksin, Erdogan sanoi.

Hän kiisti syytökset, joiden mukaan viranomaiset saapuivat tuhopaikoille päiviä myöhässä ja reagoivat hitaasti maanjäristykseen, opposition "kummallisina" väitteinä.

– Olemme jo aloittaneet uusien asuinrakennusten rakentamisen, ja jatkamme sitä nopealla vauhdilla, hän sanoi.

Erdogan kertoi vaalien olevan ennen alkuperäistä, virallista ajankohtaa kesäkuussa myös siksi, jotta vaalit eivät menisi päällekkäin yliopistojen pääsykokeiden kanssa Turkissa.

Erdoganin haastajaksi presidentinvaaleissa on tähän mennessä ilmoittautunut CHP-oppositiopuolueen johtaja Kemal Kilicdaroglu, joka on kuuden oppositiopuolueen liittouman yhteisehdokas.