Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikavauhtia kriisiytyneen SVB:n romahdus tuskin laajenee muihin pankkeihin, arvioivat asiantuntijat – "Olivat ottaneet kohtuutonta korkoriskiä"

Kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kaatumisella ei todennäköisesti ole välittömiä laajoja seurauksia finanssisektorille, arvioivat STT:n haastattelemat talousasiantuntijat.

Yhdysvaltain pankkiviranomainen otti perjantaina Silicon Valley Bankin määräysvaltaansa sen jälkeen, kun pankki ajautui akuuttiin kassakriisiin.

Rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta kertoo STT:lle, että SVB:n kriisin taustalla ovat voimakkaasti nousseet korot ja niiden vaikutus pankin asiakkaisiin. Pankki luototti varsinkin yhdysvaltalaisia kasvu- ja teknologiayrityksiä, ja Puttosen mukaan moni kasvuyritys on puolestaan rahoittanut toimintaansa rahoituskierroksilla.

Kun korot nousivat, vähenivät Puttosen mukaan kasvuyrityksistä kiinnostuneet sijoittajat ja siten yrityksetkin päätyivät vaikeuksiin.

– Tämä johtaa siihen, että näitä yrityksiä rahoittanut pankki on ajautunut ongelmiin, sanoo Puttonen.

Työeläkevakuuttaja Varman toimitusjohtaja Risto Murto puolestaan toteaa, että SVB:n riskipolitiikka oli poikkeuksellinen verrattuna pohjoismaisiin pankkeihin. Murto vertaa SVB:n tilannetta siihen, että toistaiseksi Pohjoismaissa pankit ovat ilmoittaneet hyötyneensä nousseista koroista.

– He olivat ottaneet kohtuutonta korkoriskiä, sanoo Murto. Hän kertoo pankin sijoittaneen paljon sellaisiin valtionlainoihin, joiden markkina-arvo laski, kun korot kääntyivät nousuun.

Pankki kriisiytyi muutamissa päivissä

SVB kriisiytyi parissa päivässä. Pankki ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan kirjanneensa loppuviikosta noin 1,8 miljardin dollarin (1,7 miljardin euron) tappiot myytyään omistuksiaan. Lisäksi pankki ilmoitti osakeannista, jolla se yrittäisi paikata kassavajettaan.

Uutisista huolestuneet asiakkaat alkoivat nostaa talletuksiaan pankista, ja SVB:n tilanne painoi perjantaina pankkien pörssikursseja Euroopassa asti.

Viranomaisten väliintulon jälkeen pankki suljettiin. Maanantaina maan talletussuojan piirissä olevat asiakkaat saavat 250 000 dollarin (noin 236 000 euron) kattoon asti talletuksensa pankista. Talletussuoja nostettiin nykytasolle vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Puttonen toteaa, että talletussuojan tarkoitus on nimenomaan hillitä talletuspakoa ja sen vuoksi myös viranomaiset tulivat nopeasti väliin.

Jo perjantai-iltana Varman toimitusjohtaja Murto hämmästeli Twitterissä SVB:n kaatumisen vauhtia.

– Tietyllä tapaa oli myös hyvä, että viranomaiset tulivat nopeasti sisään. Talletuspako on hyvin klassinen pankin kaatumisen syy, sanoo Murto STT:lle.

Valtiovarainministeri vakuuttaa maan pankkisektorin kestävän

Silicon Valley Bank oli uutistoimisto AFP:n mukaan suurin viranomaisen haltuun joutunut talletuspankki sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Tuolloin Yhdysvaltojen pankkikriisi johti taantumaan myös Euroopassa.

Aalto-yliopiston Puttonen toteaa, että Yhdysvaltojen pankkijärjestelmän sääntelyä on tiukennettu vuoden 2008 kriisin jälkeen. Siksi hän ei pidä todennäköisenä sitä, että kriisi leviäisi samalla tavoin kuin vajaat 15 vuotta sitten.

Myös AFP:n mukaan analyytikot arvioivat riskin pieneksi sille, että SVB:n kriisi leviäisi laajemmin yhdysvaltalaispankkeihin. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen kuvaili maan pankkisektoria tukevaksi.

Ruotsalainen eläkevakuuttaja ottaa takkiinsa

Välittömästi SVB:n tilanteesta kärsivät Puttosen ja Murron mukaan ne pankin asiakkaat, joiden talletukset ylittävät talletussuojan rajan.

Lisäksi on tullut ilmi, että ruotsalainen eläkevakuuttaja Alecta on ollut yksi SVB:n suurimmista omistajista.

– Suhteessa sijoitustensa kokoon he kyllä kestävät tämän tappion, sanoo Murto.

Murron mukaan Varmalla ei ole suoria sijoituksia SVB:ssä. Hänen tai Puttosen tiedossa ei ole, onko SVB:llä ollut merkittävää suomalaisomistusta. Murto arvioi välittömien vaikutusten jäävän Euroopassa vähäisiksi.

Murto lisää, että SVB on ollut merkittävä toimija Yhdysvaltain teknologiasektorille merkittävällä alueella Kalifornian Piilaaksossa. Hänen mukaansa on mahdollista, että Piilaakson yritysten talousongelmat voivat hänen mukaansa näkyä myös laajemmin.

Puttonen huomauttaa, että korkoympäristön muutoksesta voi kuitenkin alkaa hiljalleen näkyä muitakin merkkejä.

– Nämä (uutiset) kertovat siitä oikeasta reaalitalouden tilasta, johon korkojen nousu johtaa.