Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Passien ja henkilökorttien ulkoasu muuttuu tänään, Oscar-gaalan palkintomagneetti Everything Everywhere All at Once

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Everything Everywhere All at Once voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon

Rinnakkaisulottuvuuksista kertova yllätyshitti Everything Everywhere All at Once on voittanut parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Elokuva palkittiin myös parhaasta ohjauksesta ja alkuperäiskäsikirjoituksesta.

Everything Everywhere All at Once oli kahminut gaalan alla eniten ehdokkuuksia ja keräsi lopulta myös kaikkein eniten voittoja. Elokuva kilpaili kaikkiaan yhdessätoista kategoriassa, ja voitto tuli seitsemässä.

Parhaan elokuvan palkinnosta gaalassa kisasi yhteensä kymmenen elokuvaa, joiden joukossa olivat muun muassa Tar, Länsirintamalta ei mitään uutta, Banshees of Inisherin, Avatar: The Way of Water ja The Fabelmans.

Oscarit jaettiin varhain maanantaina Suomen aikaa.

Parhaat pääosan Oscar-palkinnot Michelle Yeohille ja Brendan Fraserille

Pitkän uran Hongkong-elokuvissa tehnyt Michelle Yeoh on voittanut parhaan naispääosan Oscar-palkinnon roolistaan elokuvassa Everything Everywhere All at Once.

Yeoh on ensimmäinen aasialaisnainen, joka on voittanut pääosa-Oscarin.

Parhaan miespääosan pystin puolestaan nappasi Brendan Fraser roolistaan psykologisessa draamassa The Whale.

Ehdokkuus ja voitto olivat kummallekin ensimmäiset laatuaan.

Länsirintamalta ei mitään uutta sai parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon

Saksalaiselokuva Länsirintamalta ei mitään uutta on saanut parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon.

Ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva elokuva perustuu Erich Maria Remarquen klassikkokirjaan, joka julkaistiin liki vuosisata sitten.

Edward Bergerin suoratoistojätti Netflixille ohjaama elokuva on ehdolla yhteensä yhdeksässä kategoriassa. Elokuvan kuvaaja James Friend voitti aiemmin parhaan kuvauksen Oscar-palkinnon.

Passien ja henkilökorttien ulkoasu muuttuu tänään

Suomalaisten passien ja henkilökorttien ulkoasu muuttuu tänään.

Uusien passien ja henkilökorttien kuvituksessa esiintyy Saaristomeren luontoa. Peruspassit pysyvät punakantisina, mutta kansissa kullanväristen painokuvioiden asettelua on muutettu. Viisumisivujen alanurkkia koristavat pienet harmaahyljekuviot. Passin uv-painatuksessa taas on seitsenpistepirkko.

Henkilökorteissa merkittävin muutos on kasvokuvan huomattava suureneminen. Sekä passeihin että henkilökortteihin tulee myös uusi viivakoodi, joka helpottaa koneellista lukemista. Lisäksi turvaominaisuuksiin tulee muutamia muutoksia.

Passien lisäksi myös henkilökortit voidaan nyt toimittaa pika- ja express-lähetyksinä eli enimmillään kolmen vuorokauden sisällä.

Yhdysvaltalaisviranomaiset: Kaikki SVB-pankin asiakkaat turvataan

Kaikki Silicon Valley Bankin (SVB) asiakkaat turvataan ja he pääsevät maanantaista lähtien jälleen käsiksi rahoihinsa, yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö, valtion vakuusrahasto Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ja keskuspankki Fed ilmoittivat pelastussuunnitelmasta yhteisessä tiedotteessa.

Kalifornialaisia teknologiayrityksiä rahoittanut SVB joutui tällä viikolla kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. Sen seurauksena asiakkaat alkoivat vetää talletuksiaan pankista, mikä johti kassakriisiin. (Lähde: AFP)

Sipri: Aseiden tuonti Eurooppaan lisääntyi - puolustussotaa käyvä Ukraina oli viime vuonna maailman kolmanneksi suurin aseiden tuoja

Kansainvälisen turvallisuustilanteen muuttuminen näkyy myös maailman asekaupassa. Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin mukaan tärkeimpien asejärjestelmien tuonti Eurooppaan lisääntyi lähes puolella, kun tilannetta vertaillaan vuosien 2013–17 ja 2018–2022 välillä.

Euroopan maista Ukraina nousi Siprin mukaan maailman kolmanneksi suurimmaksi aseiden tuojaksi viime vuonna. Edelle menivät vain Qatar ja Intia.

Kaikkiaan aseiden vienti ja tuonti on Siprin mukaan vähentynyt. Suomen Nato-keskustelun kannalta mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Siprin mukaan Yhdysvaltojen asevienti Turkkiin on vähentynyt rajusti.

Venäjä ja YK istuvat neuvottelemaan ukrainalaisen viljan vientisopimuksen uusimisesta

Venäjän ja YK:n edustajat neuvottelevat tänään ukrainalaisen viljan vientisopimuksen uusimisesta Genevessä Sveitsissä. Sopimuksen tarkoituksena on turvata viljakuljetusten esteetön pääsy Mustanmeren kautta miljoonille Ukrainan viljasta riippuvaisille ihmisille.

Maaliskuun puolenvälin jälkeen katkolla oleva sopimus uusiutuisi ilman osapuolten vastustusta automaattisesti. Viime viikolla Venäjä kuitenkin antoi ymmärtää, että se saattaa vastustaa sopimuksen uusimista. Venäjä odottaa, että sopimus venäläisten lannoitteiden viennistä nytkähtäisi eteenpäin ukrainalaisen viljan vientisopimusta vastaan.

Tähän mennessä Ukrainasta on saatu YK:n mukaan kuljetettua lähes 24 miljoonaa tonnia viljaa.

Paavi Franciscuksella kymmenen vuotta täyteen katolilaisten johtajana

Tänään tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä kun argentiinalainen kardinaali Jorge Bergoglio aloitti paavi Fraciscuksena roomalaiskatolisen kirkon johdossa. Franciscus oli ensimmäinen ei-eurooppalainen paavi yli tuhanteen vuoteen.

Johtajanvaihdos oli poikkeuksellinen, sillä paavin virka ei vapautunut tavanomaiseen tapaan edeltäjän kuoltua. Sen sijaan saksalaissyntyinen paavi Benedictus XVI ilmoitti helmikuussa 2013 luopuvansa tehtävästään terveyssyistä.

Franciscuksesta tuli 600 vuoteen ensimmäinen paavi, jonka edeltäjä oli yhä elossa. Benedictus eli syrjään vetäytyneenä vielä vuosikymmenen ja kuoli viime vuoden viimeisenä päivänä. (Lähde: AFP)

Intian korkein oikeus alkaa käsitellä samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen tunnustamista

Intian korkein oikeus alkaa tänään käsitellä samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen tunnustamista. Oikeustapauksessa käsitellään useiden pariskuntien vetoomuksia heidän avioliittojensa tunnustamiseksi.

Korkein oikeus on tehnyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin Intiassa viimeisen vuosikymmenen aikana useita parannuksia.

Yhtenä merkkipaaluna korkein oikeus mitätöi vuonna 2018 päätöksellään siirtomaa-ajalta peräisin olleen lain, joka kielsi samaa sukupuolta olevien välisen seksin. (Lähde: AFP)

Carolina hävisi toisena päivänä peräjälkeen - New Jersey vei voiton 3-0

Jääkiekon NHL:ssä New Jersey Devils on voittanut Carolina Hurricanesin komealla nollapelillä 3–0. Suomalaisten vahvistama Carolina hävisi nyt toisena päivänä peräjälkeen.

Carolinan riveissä pelasivat Sebastian Aho, Jesperi Kotkaniemi, Teuvo Teräväinen sekä eilen joukkueessa avausottelunsa pelannut Jesse Puljujärvi.

New Jerseyn riveissä Erik Haula jäi tehopisteittä.

Toisaalla Saku Mäenalasen joukkue Winnipeg Jets voitti vieraissa Tampa Bay Lightningin 3–2. Mäenalanen jäi pisteittä.

Pittsburgh Penguinsin ja New York Rangersin kohtaaminen ratkesi vasta jatkoajalla Pittsburghin 3–2-kotivoittoon. Suomalaiset eivät yltäneet ottelussa tehopisteille.

Zverev pudotti Ruusuvuoren tiukassa taistossa Indian Wellsin 3. kierroksella

Suomalaispelaaja Emil Ruusuvuori on hävinnyt Yhdysvaltojen Kaliforniassa Indian Wellsissä tenniksen miesten kaksinpelissä Alexander Zvereville. Saksalaistähti vei ottelun 7–5, 1–6, 7–5. Kyseessä oli turnauksen 3. kierroksen ottelu.

Maailmanlistalla sijalla 14. oleva Zverev pudotti 59. sijoitetun Ruusuvuoren turnauksen jatkosta.

Aiemmin Ruusuvuori oli voittanut kaksikon ainoan kohtaamisen maaliskuussa 2021 Miamissa.

Indian Wellsissä pelejään jatkavat viidenneksi sijoitetut Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool. Suomalais-brittipari eteni nelinpelin toiselle kierrokselle.