Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat sotaharjoitukset, Pohjois-Korea testasi risteilyohjuksia

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat maanantaina suurimmat yhteiset sotaharjoituksensa viiteen vuoteen samalla kun Pohjois-Korea ilmoitti testanneensa kahta sukellusveneestä laukaistavaa ydinohjusta.

– Kaksi risteilyohjusta osui tarkasti niille tarkoitettuihin maaleihin merellä, vakuutti Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Korean mukaan testin tarkoituksena oli varmistua, että maa kykenee käyttämään ydinpelotettaan eri paikoista. YK:n pakotteet eivät tarkkaan ottaen kiellä Pohjois-Koreaa testaamasta risteilyohjuksia, mutta viittaukset ydinaseeseen eivät luonnollisestikaan olisi sallittuja.

Sotilastarkkailijoiden mukaan maanantaisesta testistä huolimatta on hyvin epävarmaa, onko Pohjois-Korealla kunnollista kykyä käyttää sukellusveneitä ohjuksien laukaisuun.

Eteläkorealaisen Ewhan yliopiston professorin Park Won-gonin mukaan Pohjois-Korean valtiollisen median kuvien perusteella näyttää siltä, että ohjus tai ohjukset ammuttiin sukellusveneen ollessa pinnan yläpuolella.

– Silloinhan sukellusveneestä ampumisessa ei juuri ole järkeä, koska sitä ei voi tehdä huomaamattomasti. Vaikka Pohjois-Korea sanoo käyttävänsä aseita tietyllä tavalla, on eri asia, onko heidän sanomisillaan uskottavuutta, Park pohti.

Harjoitus ilmentää Yhdysvaltojen politiikan muutosta

Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisen sotaharjoituksen on määrä kestää kymmenen päivää. Tutkijan mukaan Vapauden kilveksi nimetyssä sotaharjoituksessa näkyy muutos Yhdysvaltojen Pohjois-Korean politiikassa.

Vaikka Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean virallinen kanta edelleen on se, että Pohjois-Korean on luovuttava ydinaseistaan ennen kuin neuvottelut pakotteiden poistamisesta voidaan aloittaa, uskoo tutkija Yhdysvaltojen jo hyväksyneen, ettei Pohjois-Korea tee niin koskaan.

– Vapauden kilvestä tulee hyvin erilainen, niin määrällisesti kuin laadullisestikin, verrattuna viime vuosien harjoituksiin, uskoi World Institute for North Korea Studies -ajatushautomon tutkija An Chan-il.

Eläköityneen eteläkorealaiskenraalin Chun In-bumin mukaan Pohjois-Korea käyttää todennäköisesti uutta, suurempaa harjoitusta syynä panostaa entistä kiivaammin kiellettyyn aseohjelmaansa.

– Erilaisia ohjustestejä ja jopa ydinkoe on odotettavissa. Pelottelu jatkuu, minkä ei pitäisi olla yllätys, ennakoi ex-kenraali.