Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan Bahmutissa kovia taisteluja, Wagner yrittää edetä kaupungin keskustaan

Bahmutin kaupungin hallinnasta Ukrainan itäosassa käydään raskaita taisteluja, kertovat sekä Ukrainan armeija että venäläinen Wagner-palkkasotilasyhtiö.

– Wagnerin hyökkäävät yksiköt etenevät useista suunnista yrittäen murtaa joukkojemme puolustusasemat ja liikkua kaupungin keskustaan. Taistelut ovat kiivaita, ja puolustajamme ovat aiheuttaneet merkittäviä tappioita viholliselle, Ukrainan armeija kertoi.

– Tilanne Bahmutissa on vaikea, hyvin vaikea. Vihollinen taistelee jokaisesta metristä. Mitä lähemmäs kaupungin keskustaa pääsemme, sitä kovempia ovat taistelut ja sitä kiivaampaa on tykistötuli, kirjoitti Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sosiaalisen median viestissään.

– Ukrainalaiset heittävät loputtomasti reservejään taisteluun, Prigozhin jatkoi.

Bahmutin ja sen ympäristön hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, vaikka kaupungilla ei juuri ole strategista merkitystä. Sen sijaan pitkät taistelut ovat tehneet kaupungista symbolisesti merkittävän.

Ukraina on perustellut kaupungin puolustamista sillä, että näin hankitaan aikaa pian alkavaa vastahyökkäystä varten.

Vankien värväyskielto vaikeuttaa Wagnerin hyökkäyksiä

Kuluneiden viikkojen aikana Wagner on menettänyt mahdollisuuden värvätä uusia taistelijoita Venäjän vankiloista, koska on ajautunut jatkuviin kiistoihin armeijan johdon kanssa. Tämän vuoksi Wagner on todennäköisesti ryhtynyt värväämään venäläissiviilejä, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Kuluvan kuun alusta Wagner on perustanut värväyskeskuksia urheiluhalleihin ainakin 40 paikkakunnalle ympäri Venäjää. Viime päivien aikana Wagnerin rekrytoijat ovat niin ikään käyneet pitämässä palopuheita moskovalaisissa lukioissa.

Värvärit ovat jakaneet kyselylomakkeita, joiden otsakkeena on ollut muun muassa teksti Hakemus nuoreksi sotilaaksi, kerätäkseen kiinnostuneiden yhteystietoja.

Liki puolet Wagnerin Ukrainaan värväämistä vangeista on todennäköisesti jo päätynyt kuolleiksi tai haavoittuneiksi eivätkä uudet värvätyt riitä korvaamaan sitä, ettei vankeja voida värvätä.

Jos vankien värväyskielto jatkuu, Prigozhin joutuu todennäköisesti rajoittamaan Wagnerin operaatioiden intensiteettiä ja laajuutta Ukrainassa, puolustusministeriö uskoo.

WSJ: Kiinan Xi aikoo keskustella sekä Venäjän että Ukrainan kanssa sodasta

Kiinan presidentti Xi Jinping aikoo keskustella Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ensi kertaa sen jälkeen kun Ukrainan sota alkoi, kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal viitaten haastattelemiinsa asiasta perillä oleviin lähteisiin.

Xi aikoo myös tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin matkustamalla Venäjälle mahdollisesti jo ensi viikolla, kertoi uutistoimisto Reuters. Wall Street Journal kertoi Xin matka-aikeista jo viime kuussa, mutta aikahaarukaksi määriteltiin tuolloin lähikuukaudet.

Zelenskyin kanssa keskusteleminen tapahtuu virtuaalisesti, todennäköisesti sen jälkeen kun Xi on käynyt Moskovassa.

Xi saattaa käydä Venäjän vierailunsa yhteydessä myös muissa Euroopan maissa, mutta matkan yksityiskohtia ei ole vielä lyöty lukkoon.

Mikäli Xi keskustelee sekä Zelenskyin että Putinin kanssa, merkitsisi se Kiinan merkittävää aktivoitumista Ukrainan sodan välittäjänä.