Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen mukaan venäläishävittäjä törmäsi sen miehittämättömään sotilaslentokoneeseen Mustallamerellä – Venäjä kiistää aiheuttaneensa koneen putoamisen

Venäläinen Suhoi Su-27 -hävittäjä törmäsi Mustallamerellä yhdysvaltalaiseen miehittämättömään Reaper-sotilaslentokoneeseen, Yhdysvaltojen ilmavoimat kertoi tiistaina. Törmäyksen myötä Yhdysvaltojen kone putosi mereen.

Yhdysvaltojen mukaan MQ-9 Reaper oli suorittamassa rutiinioperaatiota kansainvälisessä ilmatilassa, kun kaksi venäläistä hävittäjää havaitsi sen. Hävittäjät yrittivät häiritä amerikkalaisalusta muun muassa päästämällä polttoainetta sen edessä ennen törmäystä, Yhdysvallat kertoi. Toinen hävittäjistä osui lopulta koneen potkuriin.

Yhdysvaltain ilmavoimien kenraalin James Heckerin mukaan "venäläisten epäammattimainen ja vaarallinen teko aiheutti lähes molempien koneiden tuhoutumisen".

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston lehdistöedustaja John Kirby kertoi Yhdysvaltojen tuomitsevan Venäjän harkitsemattomat toimet Mustallamerellä. Kirby kuvasi toimintaa "huomionarvoisen vaaralliseksi ja epäammattimaiseksi".

Yhdysvallat on kertonut kutsuneensa Venäjän suurlähettilään puhuttelun tapahtuman vuoksi.

Venäjän puolustusministeriö taas kiistää, että Venäjä olisi aiheuttanut Yhdysvaltain miehittämättömän sotilaslentokoneen putoamisen.

Venäjän mukaan amerikkalaiskone putosi tehtyään "tiukkoja ohjausliikkeitä". Venäjän hävittäjät eivät käyttäneet aseitaan eivätkä olleet kontaktissa miehittämättömän ilma-aluksen kanssa, Venäjä sanoo.

Uutiskanava NBC Newsin mukaan Yhdysvallat on tyhjentänyt koneen sen sisältämistä ohjelmistoista. Viranomaisten mukaan on kuitenkin todennäköistä, että venäläiset pääsevät koneen jäänteiden jäljille nopeammin kuin yhdysvaltalaiset viranomaiset.

Pentagon kertoi aiemmin tiedotustilaisuudessa, että Venäjän ei tiedetä ainakaan toistaiseksi nostaneen konetta vedestä.

Asia ratkaistaneen diplomaattiteitse

Sotilasliitto Naton nimettömät diplomaattilähteet vahvistivat tapahtumat uutistoimisto AFP:lle. Lähteet eivät kuitenkaan uskoneet, että tapahtumat johtavat laajempaan eskalaatioon.

Toinen nimetön länsimainen lähde taas totesi AFP:lle, että asia ratkaistaan todennäköisesti diplomaattiteitse.

Tilanne Mustallamerellä on käynyt jännittyneemmäksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan.

Yhdysvallat käyttää miehittämättömiä sotilaslentokoneita Mustallamerellä erityisesti Venäjän laivaston tarkkailuun. Reapereita voidaan kuitenkin varustaa myös muun muassa ohjuksilla. Reaper on noin 11 metriä pitkä, ja sen siipien kärkiväli on noin 20 metriä.

Yhdysvallat on menettänyt useita Reaper-koneita viime vuosina.

Yksi Reaper putosi maahan Libyassa viime vuonna, toinen taas Romaniassa sotilasharjoituksien yhteydessä. Lisäksi Yhdysvaltojen mukaan huthikapinalliset ampuivat yhden Reaperin alas Jemenissä vuonna 2019.