Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS-gallup: Noin joka kolmas ensimmäistä kertaa äänestävistä aikoo äänestää eduskuntavaaleissa varmasti

Noin joka kolmas Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneista ensimmäistä kertaa äänestämään oikeutetuista aikoo äänestää eduskuntavaaleissa varmasti.

Todennäköisesti äänestäviä ensikertalaisia oli vastaajista 37 prosenttia.

Samalla yli viidennes vastaajista jättää varmasti tai todennäköisesti äänestämättä. Vastaajista 8 prosenttia ei osannut vastata kysymykseen.

Äänestyshaluttomuutta perusteltiin esimerkiksi tietämättömyydellä eli sillä, ettei tiedä tarpeeksi asioista, joihin voi vaikuttaa äänestämällä.

Kyselyn mukaan yksi kymmenestä äänestämättä jättävästä ei halua kuulla poliittista keskustelua mistään aiheesta. Äänestävistä vastaajista puolestaan hintojen nousu, velkaantuminen tai talouskriisi ovat tarpeellisia aiheita.

HS:n kyselyn toteutti Kantar, ja vastaukset kerättiin tammi–helmikuussa internetpaneelissa. Kyselyyn vastasi 624 ihmistä. Joukko edustaa ikäryhmää, joka edellisissä eduskuntavaaleissa ei vielä voinut äänestää mutta on huhtikuun vaaleissa oikeutettu siihen.

Tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan noin 3,9 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Aiemmin maaliskuussa kerrottiin, että valtion nuorisoneuvoston teettämän kyselyn perusteella lähes joka toinen 18–29-vuotias sanoo äänestävänsä varmasti ja noin kolmannes todennäköisesti.