Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maran selvityksen mukaan isot matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yritykset jäivät heitteille koronatukien jaossa

Osa matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan pienistä yrityksistä sai valtiolta asianmukaiset koronatuet, mutta isot yritykset jätettiin etsimään rahoitusta velka- ja pääomamarkkinoilta. Tämä ilmenee matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran teettämästä tutkimuksesta.

Selvityksen mukaan majoitus- ja ravintolayritykset saivat valtiolta tukia yhteensä 457 miljoonaa euroa vuosina 2020 ja 2021. Lisäksi lomautusjärjestelmä pienensi yritysten palkka- ja sivukuluja Maran arvion mukaan noin 600 miljoonaa euroa.

– Pahimmin kärsineitä toimialoja olivat hotellit, henkilöstö- ja opiskelijaravintolat sekä kongressi- ja messukeskukset. Koronarajoitukset merkitsivät suurta tulonsiirtoa ravintoloilta päivittäistavara-kaupoille ja Alkolle. Lomautusjärjestelmän avulla yritykset pystyivät vähentämään henkilöstökulujaan, mutta valtio tuki työntekijöitä aivan liian vähän, minkä takia monet vaihtoivat alaa, Mara kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan pienet yritykset saivat koronatukia suhteellisesti keskimäärin 2,5 kertaa enemmän kuin isot yritykset. Maran mukaan tuen tasoa kuvaa se, että valtion maksama korvaus vastaa keskimäärin vain 9,3 prosenttia matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yritysten menetetystä liikevaihdosta.

Etätyö ja -opiskelu veivät asiakkaat

Tutkimuksesta ilmenee, että heikoimmin valtio tuki henkilöstö- ja opiskelijaravintoloita sekä hotelleja. Henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden heikkoon tukeen vaikutti Maran mukaan se, että pakottavat rajoitukset eivät koskeneet niitä, mutta etätyö- ja -opiskelusuositukset veivät niiltä asiakkaat.

Väliinputoajiksi jäivät myös yritykset, jotka oli perustettu juuri ennen koronapandemian alkua tai jotka olivat laajentaneet liiketoimintaansa koronan aikana.

– Tulevia pandemioita ja vastaavia häiriötilanteita varten tulee luoda oikeudenmukainen ja kilpailuneutraali tukijärjestelmä. Sen tulee kohdella eri toimialoja, erikokoisia yrityksiä ja elinkaarensa eri vaiheessa olevia yrityksiä samalla tavalla, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksen toteuttivat Luonnonvarakeskus Luke ja REINU econ -yhtiö.

---

Korjattu jutun otsikkoa klo 15.18. Selvityksen mukaan suurten yritysten saama koronatuki oli suhteessa paljon vähäisempää kuin pienten yritysten, mutta ne eivät kuitenkaan jääneet kokonaan ilman tukea.