Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaaminen on heikentynyt, siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkaa tänään, Niinistö matkustaa Turkkiin

Yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaaminen on heikentynyt.

Aiempiin vuosiin verrattuna oppilaiden osaaminen oli kaikissa taitotasoryhmissä heikompaa visuaalista ongelmanratkaisua ja perusteluja edellyttävissä digitaalisissa tehtävissä, käy ilmi Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvin tekemästä tutkimuksesta.

Lisäksi matematiikan sanastoa ja kielentämistä vaativissa tehtävissä oli aiempaa suurempi ero oppilaiden välisissä taidoissa.

Karvi tutki yhdeksäsluokkalaisten oppimistulosarvioinnin aineistojen avulla syitä matematiikan heikentyneen osaamisen taustalla. Tutkimus tehtiin keväällä 2021, ja siihen osallistui noin 12 500 yhdeksäsluokkalaista eri puolilla Suomea.

Nuorisobarometri: Nuoret ovat tyytyväisiä elämäänsä mutta tapaavat kavereitaan yhä harvemmin

Nuorten tyytyväisyys elämäänsä palautui viime vuonna jo lähes korona-aikaa edeltäneelle tasolle. Asia ilmenee uusimman eli viime vuoden Nuorisobarometrin tuloksista.

Yli neljä viidestä barometriin vastanneesta nuoresta koki päivittäisen arjen olevan merkityksellistä ja elämän olevan hyvin hallinnassa.

Barometrin mukaan kavereiden tapaamistahti oli kuitenkin harventunut nuorilla huomattavan paljon, mitä erikoistutkija Antti Kivijärvi Nuorisotutkimusverkostosta pitää huolestuttavana trendinä.

Tutkimukseen vastasi vajaat 1 900 iältään 15–29-vuotiasta nuorta. Haastattelut toteutettiin tammi–helmikuussa 2022.

Vain noin kolmannes lapsista ja nuorista täyttää liikkumissuositukset

Lasten ja nuorten liikkumismäärät eivät ole palautuneet koronaa edeltävälle tasolle, selviää Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksesta. Liikkumisessa näkyy huomattavia eroja eri ikäryhmien ja sukupuolten välillä.

Vain noin kolmasosa 7–15-vuotiaista saavutti liikkumissuosituksen, jonka mukaan liikkua pitäisi vähintään tunnin ajan reippaasti tai rasittavasti joka päivä. Suosituksen täyttäneiden määrä on laskenut hieman edelliseen, vuonna 2018 tehtyyn tutkimukseen verrattuna.

Tutkimusaineisto kerättiin 7–15-vuotiailta nuorilta maalis–toukokuussa 2022.

Veturinkuljettajien työriidan sovittelua jatketaan tänään – lakko alkaa, jos sopua ei synny ennen maanantaita

Veturinkuljettajia koskevan työriidan sovittelu jatkuu tänään. Neuvottelut alkavat aamulla.

Rautatiealan unioni RAU antoi tiistaina uuden lakkovaroituksen, joka uhkaa pidentää veturinkuljettajien mahdollista lakkoa.

Jos työriidassa ei päästä sopuun ennen maanantaita, veturinkuljettajat aloittavat toistaiseksi voimassa olevan lakon.

Aiemmin ilmoitetun kahden viikon keston sijasta lakolle ei siis olisi päättymispäivää.

Jos lakko toteutuu, se pysäyttäisi koko junaliikenteen.

RAUn ja Palvelualojen työnantajat Paltan välisiä työehtosopimusneuvotteluihin liittyviä erimielisyyksiä on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta.

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkaa tänään

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkaa tänään, ja se kestää lauantaihin asti. Palvelualojen ammattiliitto PAM hylkäsi eilen valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

PAMin ja Kiinteistötyönantajien välistä työkiistaa on ratkottu tammikuusta alkaen. Alan aiempi työehtosopimus päättyi helmikuun lopussa.

Lakko koskee noin 2 500:aa työntekijää.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi eilen tiedotteessa, että ehdotusta ei voitu hyväksyä, koska se ei korottanut riittävästi pienimpiä palkkoja.

Niinistö matkustaa tänään Turkkiin, Erdoganin Nato-lupausta odotetaan huomenna

Presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään Turkkiin kaksipäiväiselle työvierailulle. Niinistön odotetaan tuovan Turkista mukanaan lupauksen siitä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden.

Niinistö tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin huomenna. Niinistön mukaan on ollut tiedossa, että tehtyään Nato-ratifiointia koskevan päätöksensä Erdogan haluaa tavata hänet.

Tänään Niinistö käy Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella.

Presidentin seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Credit Suisse lainaa 50 miljardia Sveitsin keskuspankilta

Sveitsiläinen pankkijätti Credit Suisse kertoo lainaavansa enimmillään 50 miljardia Sveitsin frangia eli noin 50,7 miljardia euroa maan keskuspankilta.

Lainan tarkoituksena on tukea pankin ydintoimintoja ja asiakkaita sen jälkeen, kun sen osakekurssi syöksyi keskiviikkona. Credit Suissen kurssi kävi yli 30 prosenttia pakkasella ja sulkeutui lopulta 24 prosenttia miinuksella.

Kurssi lähti syöksyyn Saudi-Arabian suurimman liikepankin Saudi National Bankin kerrottua, ettei se ole nostamassa enää omistusosuuttaan Credit Suissesta. Saudipankki osti viime vuonna 10 prosenttia Credit Suissesta. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea jatkaa ohjuskokeitaan, laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen mereen

Pohjois-Korea on tehnyt jälleen uuden ohjuskokeen laukaisemalla mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, kertoo Etelä-Korean asevoimat.

Etelä-Korean mukaan ohjus laukaistiin torstaina Pohjois-Koreasta läntiseltä Sunanin alueelta ja se putosi mereen Korean niemimaan itärannikolla. Pohjois-Korea teki ohjuskokeita myös aiemmin tällä viikolla sekä maanantaina että tiistaina.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat maanantaina suurimmat yhteiset sotaharjoituksensa viiteen vuoteen. Pohjois-Korea on sanonut pitävänsä sotaharjoitusta uhkana itselleen. Maan odotetaan mahdollisesti jatkavan asekokeitaan harjoitusten jatkuessa. (Lähde: AFP)

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA: 2,5 tonnia uraania kadonnut Libyassa

Pohjois-Afrikassa Libyassa on kadonnut noin 2,5 tonnia luonnonuraania, kertoi YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA keskiviikkona.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi järjestön jäsenmaille sen tarkastajien havainneen tiistaina, etteivät 10 uraanimalmirikastetta sisältävää tynnyriä olleet ilmoitetulla sijoituspaikalla Libyassa.

IAEA kertoo lausunnossaan selvittävänsä, miksi ydinaine on poistettu paikalta ja missä se nyt sijaitsee.

Libya luopui vuonna 2003 ydinaseiden kehittämisohjelmastaan. (Lähde: AFP)

Colorado otti vierailuvoiton Torontosta – Rantanen maalinteossa

Jääkiekon NHL:ssä vierailulla ollut Colorado Avalanche on voittanut Toronto Maple Leafsin voittolaukauskilpailuun asti venyneessä mittelössä 2–1.

Coloradon maalintekijäksi nousi Mikko Rantanen, joka teki tasoittavan ylivoimamaalin ensimmäisessä erässä, kun pelikellossa oli tullut 14 minuuttia täyteen.

Rantasen tasoitusmaalin jälkeen ottelu jatkui tasaisen maaliköyhänä aina jatkoajan loppuun saakka. Ottelu ratkesi vasta voittomaalikilpailussa Coloradon Nathan MacKinnonin verkotukseen.

Real Madrid ja Napoli helposti puolivälieriin Mestarien liigassa

Jalkapallon Mestarien liigan neljännesvälierien avausosassa vierasvoitot ottaneet Real Madrid ja Napoli eivät olleet vaikeuksissa, kun otteluparit ratkaistiin niiden kotistadioneilla.

Real voitti Liverpoolin Karim Benzeman maalilla 1–0 ja pudotti englantilaisseuran yhteismaalein 6–2. Napoli möyhensi Eintracht Frankfurtin 3–0 ja eteni puolivälieriin yhteismaalein 5–0. Victor Osimhen maalasi Napolille kahdesti ja Piotr Zielinski rangaistuspilkulta kerran.

Muut kahdeksan parhaan joukkoon tiensä raivanneet joukkueet ovat Manchester City, Inter, Bayern München, Benfica, Chelsea ja AC Milan. Puolivälierien ja välierien ottelut arvotaan perjantaina.