Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskassa eläkeuudistuksen vastaiset mielenosoitukset yltyivät mellakoinniksi – yli 200 pidätettiin Pariisissa

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa satoja ihmisiä pidätettiin torstai-illan mielenosoituksissa, poliisi kertoo. Le Figaro -lehden mukaan liki 220 mielenosoittajaa pidätettiin mellakoinniksi yltyneissä protesteissa.

Tuhannet ihmiset protestoivat torstaina Ranskassa hallituksen päätöstä ohittaa parlamentin äänestys ja runnoa väkisin läpi kiistelty eläkeuudistus. Uudistus muun muassa nostaisi eläkeikää 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidentäisi aikaa, jonka ihmisten on oltava töissä ennen kuin he saavat täyden eläkkeen.

Pariisissa mielenosoittajat olivat kokoontuneet maan parlamenttirakennuksen läheisyyteen Place de la Concorde -aukiolle. Myöhemmin aukiolla sytytettiin tulipalo, minkä jälkeen poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä hajottaakseen väkijoukot.

Vielä tämän jälkeen jotkut mielenosoittajista sytyttivät tulipaloja ja aiheuttivat tuhoja sivukatujen kauppojen edustoilla, uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat.

Mellakointia sekä poliisin ja mielenosoittajien yhteenottoja havaittiin myös muissa maan suurkaupungeissa. AFP:n toimittajien mukaan eteläisessä Marseillessa ryösteltiin kauppoja, kun taas lännessä Nantesissa ja Rennesissä sekä idässä Lyonissa oli mielenosoittajien ja turvajoukkojen yhteenottoja.

Ammattiliitot ilmoittivat uusista lakoista

Ranskan ammattiliitot ilmoittivat välittömästi uusista lakoista ja mielenosoituksista ensi torstaille. Ammattiliitot kutsuivat hallituksen ratkaisua "demokratian täydelliseksi kieltämiseksi".

Lakot ovat vaikuttaneet Ranskassa joukkoliikenteeseen, satamiin, kouluihin ja muihin julkisiin palveluihin jo tammikuusta asti. Samalla maassa on järjestetty suurimpia mielenosoituksia vuosikymmeniin, kun eläkeuudistusta on ajettu eteenpäin.

Esimerkiksi Pariisissa viime viikolla alkaneen roskakuskien lakon myötä kaduille on kasaantunut noin 7 000 tonnia roskaa. Mielenosoittajat ovat käyttäneet tilannetta hyväkseen ja sytyttäneet keräämättömiä roskia tuleen.

Tulenarka poliittinen tilanne eskaloitui torstaina, kun Ranskan pääministeri Elisabeth Borne vahvisti, että presidentti Emmanuel Macron aikoo ajaa väkisin läpi kiistellyn eläkeuudistuksensa ilman parlamentin äänestystä. Macron aikoo käyttää hyväkseen perustuslain pykälää, joka mahdollistaa parlamentin ohittamisen.

Bornen mukaan hallitus ei voi vaarantaa koko eläkejärjestelmän tulevaisuutta alistamalla sitä äänestykseen. Eläkeuudistus ehdittiin jo hyväksyä parlamentin ylemmässä kamarissa, senaatissa. Mielipidemittausten mukaan valtaosa ranskalaisista vastustaa uudistuksen tuomia muutoksia.