Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nato-jäsenyyden peruminen, maailmansotaa havitteleva globaali eliitti ja rasismitunnustus – näin turvallisuusasioista puhuttiin Ylen pienpuoluetentissä

Eduskuntavaaleissa mukana olevien pienpuolueiden äänet pääsivät torstai-iltana kansalaisten kuuluviin Ylen pienpuoluetentissä. Lähes kaksi tuntia kestäneen tentin aikana kuultiin erilaisia ehdotuksia Suomen taloudellisten ja yhteiskunnallisten asioiden kehittämiseksi. Turvallisuuspolitiikan osalta 13 puolueen johtajien näkemykset jakautuivat selvästi kahtia.

Keskustelun löi käyntiin avoimen puolueen puheenjohtaja Petrus Pennanen, joka ehdotti avauspuheenvuorossaan, että Suomeen rakennetaan maan uraanivarannoilla läjäpäin pienydinreaktioita. Kun niistä saatavaa puhdasta sähköä myytäisiin Saksaan, tienattaisiin 30 vuodessa 1000 miljardia euroa.

Varsinainen tenttiosuus käynnistyi kysymyksillä turvallisuusasioista. Juontaja Marja Sannikka kysyi ensiksi, heikentääkö Suomen Nato-jäsenyys toteutuessaan Suomen turvallisuutta ja pitäisikö jäsenyydelle sanoa ei.

Myöntävästi vastanneisiin kuulunut feministipuolueen puheenjohtaja Emilia Taskinen sanoi, ettei viimeaikaiset muutokset Suomen turvallisuusympäristössä muuta puolueen linjaa, jonka mukaan sotilaallista yhteistyötä ei pitäisi tehdä, varsinkaan Turkin ja Unkarin kaltaisen maiden kanssa.

Vapauden liiton puheenjohtaja Ossi Tiihonen kertoi, että puolue tekisi eduskuntaan päästessään esityksen Nato-jäsenyydestä luopumisesta, jos jäsenyys on toteutuakseen. Myös kommunistipuolueen pääsihteeri Tiina Sandberg kertoi puolueen ajavan jäsenyyden perumista, jos eduskunnan ovet aukeavat.

Kristallipuolueen hallituksen puheenjohtaja Juho Lyytikäinen syytti Ukrainan sodan alkamisesta "globalistieliittiä, joka yrittää ajaa maailmaa kolmanteen maailmansotaan". Kansalaisliiton vaaliasiamies Jorma Grönholm väitti, että Venäjä oli pakotettu hyökkäämään Ukrainaan.

Nato-jäsenyyttä vastustivat myös valta kuuluu kansalle, kansalaisliitto ja Suomen kansa ensin.

Myös kysymys Ukrainan aseellisen tukemisen jatkamisesta jakoi osallistujien mielipiteitä.

Aseavun jatkamista kannattavan korjausliikkeen puheenjohtaja Petri Roininen linjasi, että Ukrainaa pitäisi tukea niin kauan, että se voittaa sodan. Liberaalipuolueen puheenjohtaja Lassi Kivinen painotti, että Ukrainan tukeminen on Suomen etu. Samaa virttä joikasi sinimustan liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru.

Kristallipuolueen Lyytikäinen käyttäisi aseapuun menevät rahat muihin asioihin, kuten käyttäisi skp:n Sandbergkin. Jälkimmäinen sanoi Ukrainan tukemisen pitkittävän sotaa. Samoilla linjoilla oleva vapauden liiton Tiihonen ei usko, että Venäjä antaisi sodassa periksi.

Vkk:n puoluesihteeri Marko Hiltunen kysyi feministipuolueen Taskiselta, pystyykö tämä kertomaan hänelle esimerkin sodasta, joka olisi voitettu aseilla rauhanneuvottelujen sijaan.

Suomen sisäisestä turvallisuudesta Sannikka kysyi, miten pienpuolueet vähentäisivät lasten ja nuorten väkivaltaa sekä katujengien rikollisuutta. Enemmistö koventaisi rangaistuksia.

Suomen kansa ensin -puolueen puheenjohtaja Riikka Salmi sanoi, ettei ongelma ratkea "päänsilittelyllä", ja että Suomi on maahanmuuton vuoksi Ruotsin tiellä. Sinimustan liikkeen Kuru ehdotti poliisin toimintakeinojen laajentamista sallimalla etninen profilointi Suomessa.

Avoimen puolueen Pennanen kannatti kovempia rangaistuksia, mutta korosti nuorisoväkivallan ennaltaehkäisyn tärkeyttä. Myös eläinoikeuspuolueen varapuheenjohtaja Saana-Maria Majatie kannatti ennaltaehkäisyn tehostamista. Feministipuolueen Taskinen kutsui maahanmuuton syyttämistä nuorisoväkivallasta rasistiseksi. Hänestä niin väittävät tietävät olevansa rasisteja.

– Kyllä, Kuru totesi väliin.