Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kazakstanin ennenaikaisten parlamenttivaalien äänestys alkoi – uudistettujen vaalien todellinen reiluus herättää kysymyksiä

Keski-Aasian Kazakstanissa äänestyspaikat ovat auenneet maan parlamentin alahuoneen ennenaikaisissa vaaleissa. Äänestys alkoi aamuseitsemältä paikallista aikaa, kertovat uutistoimisto AFP:n toimittajat Astanan ja Almatyn kaupungeissa.

Noin 12 miljoonalla äänioikeutetulla on aikaa äänestää iltakahdeksaan asti. Maan parlamentin alahuone on ollut presidentti Kasym-Zhomart Tokajeville uskollisten edustajien hallussa, mutta presidentin valtapiiristä riippumattomien edustajien nousua valtaan pidetään mahdollisena.

Valtapuolueiden ulkopuolisten riippumattomien on ensi kertaa 20 vuoteen sallittu asettuvan ehdolle maan vaaleissa, mutta vaalien vapauteen ei löydy paljoakaan luottamusta.

– Aionko osallistua vaaleihin? En, ollakseni rehellinen, koska en oikein usko reiluihin vaaleihin Kazakstanissa, kommentoi AFP:lle 21-vuotias IT-työntekijä Aset Smagulov.

Opposition osallistumista vaaleihin rajoitettu

Asiantuntijoiden mukaan vaalien ääntenlaskentaa ei ole toteutettu riippumattomasti.

– Vaalijärjestelmää on muutettu antamaan vaikutelma valinnanvapaudesta, mutta todellisuudessa presidentillä ja hänen hallinnollaan on ääntenlaskenta visusti hallussaan. Vaaleja järjestetään täällä vallan säilyttämiseksi, kertoo politiikan tutkija Dimash Alzhanov AFP:lle.

Useita oppositiopuolueita ja riippumattomia ehdokkaita on kielletty osallistumasta vaaleihin. Vaaleihin osallistuu kaikkiaan seitsemän puoluetta, joista kaksi ovat uusia.

Tokajev hajotti maan parlamentin alahuoneen tammikuussa ja määräsi ennenaikaiset vaalit. Tokajev sanoi tuolloin toivovansa, että ennenaikaiset vaalit antavat uutta vauhtia luonnonvaroiltaan rikkaan maan nykyaikaistamiselle.

Tokajev vei voiton loppuvuodesta järjestetyissä presidentinvaaleissa, jotka myös olivat ennenaikaiset. Hän ilmoitti hakevansa presidentinvaaleilla kansalta mandaattia vallalleen alkuvuoden 2022 veristen mielenosoitusten jälkeen. Elinkustannusten noususta alkaneissa mielenilmauksissa kuoli yli 230 ihmistä.