Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin vieraili miehitetyssä Mariupolissa Ukrainassa – ukrainalaisviranomaisten mukaan vierailu tapahtui yöaikaan "kuten varkaalle sopiikin"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vieraillut miehitetyssä Ukrainan osassa Mariupolissa. Asiasta kertoivat ensin Venäjän valtiolliset uutistoimistot Tass ja RIA Novosti. Myös ukrainalaisviranomaiset ovat vahvistaneet vierailun.

Kyseessä oli Putinin ensimmäinen vierailu Donbassin alueella, jonka Venäjä on liittänyt itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Ukrainan puolustusministeriö kirjoitti Twitterissä Putinin "vierailleen Mariupolissa yöllä, kuten varkaalle sopiikin".

– Pimeys antaa hänelle (Putinille) mahdollisuuden korostaa sitä, mitä hän haluaa näyttää. Pimeys pitää hänen armeijansa kokonaan tuhoaman kaupungin ja sen harvat eloonjääneet piilossa uteliailta katseilta, puolustusministeriö tviittasi.

Puolustusministeriön mukaan yöaikaan tapahtuva vierailu on ollut Putinille myös turvallisempi vaihtoehto kuin päiväsaikaan kaupungissa vieraileminen.

Myös Mariupolin maanpaossa oleva kaupunginvaltuusto nosti esiin Putinin vierailleen kaupungissa juuri yöaikaan.

– Kansainvälinen rikollinen Putin vieraili miehitetyssä Mariupolissa. Hän seurasi "kaupungin uudelleenrakennusta" yöllä. Todennäköisesti sen takia, ettei näkisi sodan tuhoamaa kaupunkia päivänvalossa, kaupunginvaltuusto kirjoitti Telegramissa.

Kreml: Putinin vierailu Mariupoliin oli spontaani päätös

Kremlin mukaan Putin saapui Mariupoliin helikopterilla ja liikkui siellä autolla. Putinin kerrotaan puhuneen miehityshallinnon paikallisviranomaisten kanssa kaupungin jälleenrakentamisesta. Kaupunki kärsi valtavaa tuhoa Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

Putinin väitetään myös tavanneen kaupungin asukkaita ja vierailleen kutsusta näiden kotona.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi toimittajille sunnuntaina, että Putinin vierailu Mariupoliin oli ollut spontaani päätös. Peskovin mukaan kaupungissa liikkumista tai paikallisten asukkaiden tapaamista ei ollut suunniteltu etukäteen.

– Se kaikki oli hyvin spontaania, Peskov sanoi.

Lauantaina Putin vieraili Krimin niemimaalla juhlistamassa sen miehittämisen yhdeksänvuotispäivää, Venäjän valtiollinen Rossija-1-tv-kanava kertoi. Yllätysvisiitillä Sevastopolin kaupunkiin Putin muun muassa vieraili koulussa alueen kuvernöörin Mihail Razvozhajevin kanssa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi perjantaina Putinista pidätysmääräyksen. Sen syynä oli ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos.

Brittitiedustelu: Venäjältä hiljainen tunnustus tavoitteiden epäonnistumisesta

Britannian puolustusministeriön päivittäisen tiedustelukatsauksen mukaan Melitopolin julistaminen Zaporizhzhjan alueen väliaikaiseksi pääkaupungiksi oli Venäjän hiljainen tunnustus siitä, että se tuskin lähiaikoina pystyy toteuttamaan aiemmin suunnittelemiaan päätavoitteitaan Ukrainassa.

Ministeriön mukaan miehitetyn Melitopolin pääkaupungiksi julistamisen kerrottiin maaliskuun alussa olevan väliaikainen toimenpide siihen asti, kunnes Zaporizhzhjan kaupunki olisi Venäjän hallinnassa.

Venäjä liitti Zaporizhzhjan alueen viime syyskuussa laittomasti itseensä, mutta venäläisjoukot evät ole onnistuneet miehittämään Zaporizhzhjan teollisuuskaupunkia. Se sijaitsee noin 35 kilometrin päässä nykyisestä rintamalinjasta.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.