Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Thaimaan pääministeri hajotti parlamentin, vaalit luvassa toukokuussa

Thaimaassa maan pääministeri Prayut Chan-o-cha on hajottanut parlamentin. Thaimaassa pidetään parlamenttivaalit toukokuussa, kerrotaan maan virallisessa lehdessä.

Vaaliviranomaiset vahvistavat vaalipäivän myöhemmin, mutta todennäköisimmät vaihtoehdot ovat 7. tai 14. toukokuuta. Vaalien on jo jonkin aikaa uumoiltu olevan tulossa, ja epävirallinen kampanjointi on ollut käynnissä viikkoja.

68-vuotiaan pääministerin päävastustaja tulevissa vaaleissa on Paetongtarn Shinawatra, jonka sisaren Yingluckin Prayut syrjäytti noustessaan valtaan vuoden 2014 sotilasvallankaappauksessa. Naisten isä Thaksin Shinawatra toimi Thaimaan pääministerinä vuosina 2001–2006. Thaksin Shinawatra elää nykyisin maanpaossa.

Mielipidemittausten mukaan Paetongtarn Shinawatra olisi äänestäjien suosikki seuraavaksi pääministeriksi. Shinawatran Pheu Thai -puolue oli niin ikään mielipidemittausten suosituin puolue.

Tavoitteena vaalivoitto

Paetongtarn Shinawatran mukaan puolue tavoitteleekin veret seisauttavaa vaalivoittoa, jotta edellisten, vuonna 2019 pidettyjen vaalien tapahtumat eivät toistuisi. Tuolloin puolue sai eniten paikkoja parlamenttiin, mutta ei silti päässyt hallitukseen.

Armeijan vuonna 2017 laatiman perustuslain mukaan pääministerin valitsevat yhdessä 500 kansanedustajaa ja 250 senaattoria. Senaattorit ovat kaikki armeijan nimittämiä.

Uuden pääministerin nimen odotetaan näillä näkymin olevan selvillä heinäkuussa.

Sotilaat ovat olleet herkkiä puuttumaan asioihin Thaimaassa, sillä sen jälkeen, kun maa siirtyi kuningasvallasta perustuslailliseen monarkiaan vuonna 1932, maassa on ollut pitkälle toistakymmentä sotilasvallankaappausta.