Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat poistaa turvaluokituksen tiedustelupalvelun asiakirjoilta, jotka koskevat koronapandemian alkuperää

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti maanantaina lain, joka edellyttää turvaluokituksen poistamista tiedustelupalvelun asiakirjoilta, jotka koskevat koronapandemian alkuperää.

Lain ajatuksena on tuoda julkisuuteen tietoja mahdollisista yhteyksistä koronapandemian alkamisen ja Kiinan Wuhanissa sijaitsevan laboratorion välillä.

– Meidän on päästävä koronapandemian alkulähteille, mikä sisältää mahdolliset yhteydet Wuhanin virologian instituuttiin, Biden sanoi lausunnossa.

Presidentin mukaan uuden lain myötä hänen hallintonsa poistaa turvaluokituksia ja jakaa asiasta niin paljon tietoa kuin on mahdollista.

– Jaan kongressin tavoitteen julkaista (pandemian) alkuperästä niin paljon tietoa kuin mahdollista, hän sanoi.

Biden lisäsi, että tultuaan valtaan 2021, hän on ohjannut tiedusteluyhteisön käyttämään kaikki mahdolliset keinot asian tutkimiseksi. Presidentin mukaan työ on edelleen kesken, mutta mahdollisimman paljon tietoa julkistetaan ilman, että se vahingoittaa kansallista turvallisuutta.

Uusi laki on poliittinen riski Bidenille, joka yrittää luovia paremmille vesille hankalassa suhteessa Kiinan johtaja Xi Jinpingiin. Kiina on toistuvasti kieltänyt mahdollisuuden, että koronapandemia olisi saanut alkunsa laboratoriovuodosta Wuhanissa. Yhdysvaltain terveysviranomaiset ja tiedusteluyhteisö ovat olleet jakautuneita sen suhteen, levisikö pandemia eläimistä ihmisiin vai laboratoriovuodon seurauksena.