Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan pörssit nousivat Wall Streetin vedossa, pankkiosakkeet vahvistuivat

Wall Streetiltä maanantaina lähtenyt osakemarkkinoiden nousuvire jatkui tiistaina Euroopan pörsseissä. Varsinkin pankkiosakkeet olivat nousussa, kun huolet pankkisektorin ongelmista näyttivät hälvenevän.

Lontoossa ja Frankfurtissa keskeiset osakeindeksit vahvistuivat tiistaina lähes kaksi prosenttia.

Helsingissä pankkimyllerryksessä siipeensä saanut Nordea päätyi 3,6 prosenttia plussalle. Stockmann kiri yli neljä prosenttia, kun analyysiyhtiö Inderes arvioi tavarataloyhtiön näkymät aiempaa paremmiksi. Pörssin yleisindeksi sulkeutui kahden prosentin nousuun.

Fedin linjaa arvaillaan

Katseet ovat nyt kääntymässä kohti Yhdysvaltojen keskuspankki Fediä, joka kertoo korkopäätöksensä keskiviikkona. Fediltä on odotettu 0,25 prosenttiyksikön korotusta ohjauskorkoon, mutta viime päivien vellonta on herättänyt spekulaatioita, että nosto jäisi sittenkin tekemättä.

– Ottaen huomioon epävarmuudet Yhdysvaltojen alueellisten pankkien ympärillä on varsin mahdollista, että Fed asettaa vakauden inflaation torjunnan edelle, sanoi SPI Asset Managementin päästrategi Stephen Innes.

Innes huomautti öljyn hinnan alkuvuoden laskun luoneen tilanteen, jossa inflaatio voi tämän korkokokouksen edellä näyttäytyä vähemmän akuuttina ongelmana.

Yellen tyynnytteli

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen rauhoitteli tiistaina huolia maan pankkisektorista. Pankkialan kokouksessa puhunut Yellen sanoi, että tilanne on vakaantumassa.

Pankit Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa ovat olleet viime päivinä puristuksessa sen jälkeen kun luottamuspula alkoi Silicon Valley Bankin ja Signature Bankin kaatumisesta. Yellenin mukaan talletusten poisveto alueellisista pankeista on tasaantunut sen jälkeen kun viranomaiset tarttuivat toimiin kriisin rajoittamiseksi.

– Toimemme olivat välttämättömiä Yhdysvaltojen laajemman pankkisektorin suojelemiseksi. Vastaavia toimia saatetaan tarvita, jos pienemmät instituutiot joutuvat talletuspaon kohteeksi, Yellen sanoi.

– Uskon, että toimemme vähensivät uusien pankkikriisien riskiä.