Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KORJAUS: Rikosten yleinen selvitysaste kääntyi laskuun, selitys lakimuutoksessa

Rikosten selvitysaste on kääntynyt laskuun Suomessa, ilmenee Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin katsauksesta. Vuonna 2021 rikoksista onnistuttiin selvittämään 63 prosenttia.

Eniten selvittämättä jää varkaus- ja vahingontekorikoksia. Sen sijaan henkirikoksista yli 90 prosenttia onnistutaan selvittämään.

Kaikkien rikosten yleinen selvitysaste oli nousussa noin 15–20 vuotta.

Vuoden 2020 jälkeen yleinen rikosten selvitysaste on pudonnut, mutta poliisin mukaan se selittyy lähes täysin tieliikennelain muutoksella kesäkuussa 2020. Rikoslakirikosten selvitysasteessa ei ole poliisin tilastojen mukaan tapahtunut viime vuosina suuria muutoksia, vaan se on vuosina 2016–2022 heilahdellut 60 prosentin kummallakin puolella.

Henkirikoksista selvitettiin yleisesti 93 prosenttia vuosina 2001–2021. Osa henkirikoksista saadaan selvitetyksi myöhemmin kuin sinä vuonna, jona ne tulevat poliisin tietoon.

---

Juttu on alun perin julkaistu 21. maaliskuuta 2023, ja sitä on korjattu 23. maaliskuuta 2023 kello 13.50: Jutun aiemmasta versiosta sai harhaanjohtavan käsityksen, että rikosten selvitysaste olisi yleisesti pudonnut. Tilastoitu putoaminen johtuu kuitenkin lähes yksinomaan lakimuutoksesta. Virhe on korjattu myös kuvatekstistä.