Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Macron haluaa eläkelakien muutokset voimaan vielä tänä vuonna, valmis hyväksymään epäsuosionsa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo haluavansa eläkelakien muutokset voimaan vuoden loppuun mennessä. Macronin mukaan eläkeuudistus on välttämätön, vaikka se onkin kohdannut laajaa vastustusta.

– Tämä uudistus on välttämätön, mutta se ei tee minua onnelliseksi. Olisin mieluummin jättänyt sen tekemättä, Macron sanoi tänään suorassa televisiolähetyksessä vastatessaan toimittajien kysymyksiin eläkelakien muutoksista.

Hän sanoi myös olevansa valmis hyväksymään epäsuosionsa seurauksena kiistanalaisesta eläkeuudistuksesta.

– Jos minun on valittava lyhyen aikavälin mielipidemittausten ja maan yleisen edun välillä, valitsen maan yleisen edun, Macron sanoi.

Pääministerillä Macronin luottamus

Lähetyksessä Macron torjui opposition kehotukset erottaa pääministeri Elisabeth Borne eläkeuudistuksen käsittelyn vuoksi.

– Hänellä (Bornella) on luottamukseni johtaa tätä hallitusryhmää, Macron sanoi televisiohaastattelussa.

Macron lisäsi, että Bornen pitäisi nyt laatia ohjelma, joka vaikuttaisi ranskalaisten arkeen konkreettisin tavoin.

Uutistoimisto AFP:n presidenttiä lähellä olevista lähteistä hankkiman tiedon mukaan Macron on penännyt liittolaisiltaan uusia ideoita siihen, miten hallinnon tulisi toimia seuraavien kahden, kolmen viikon aikana.

Hallitus selvisi epäluottamuslauseäänestyksistä

Macronin hallitus runnoi väkisin läpi uudistuksen, joka muun muassa nostaa eläkeiän 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidentää aikaa, joka ihmisten on oltava työelämässä saadakseen täyden eläkkeen. Esitystä ei alistettu lainkaan parlamentin alahuoneen äänestykseen, koska se ei olisi mennyt läpi, vaan se hyväksyttiin perustuslain kiistanalaisen pykälän avulla.

Macronin hallitus selvisi niukasti kahdesta epäluottamuslauseäänestyksestä maanantaina.

Ammattiliitot ovat vastustaneet eläkelakien muutoksia jyrkästi. Eläkeuudistusta vastustavia lakkoja ja muita mielenilmauksia on suunniteltu jälleen torstaille.