Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PAM hylkäsi sovintoesityksen kiinteistöpalvelualan työriidassa, osapuolet yrittävät neuvotella vielä tänään

Palvelualojen ammattiliitto PAM on hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen kiinteistöpalvelualan työriidassa.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo STT:lle, että PAM hylkäsi ehdotuksen, koska siinä ollut palkkaratkaisu jäi vielä liian matalaksi.

Työriidan osapuolet ratkovat työriitaa vielä tänään iltapäivällä kello 14. Rönni-Sällisen mukaan tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida, pääsevätkö osapuolet sopuun.

– Yritämme vielä. Mutta en osaa arvioida, mikä sitten on lopputulos, hän sanoo.

Valtakunnansovittelijan mukaan osapuolet ovat niin lähellä toisiaan, että neuvotteluja jatketaan tämän päivän aikana.

Kiinteistötyönantajat olisi hyväksynyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Kiinteistötyöantajien johtava työmarkkina-asiantuntija Katariina Tirri sanoo STT:lle, että tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, päästäänkö sopuun vielä tänään.

– Tavoite tietenkin on päästä sopuun ja välttää lakko, hän sanoo.

Siivoojia ja kiinteistönhoitajia koskeva seuraava lakkovaroitus on annettu torstaiksi. Kaksipäiväisen lakon piirissä olisi noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä. Lakko koskisi kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä muun muassa ISS Palvelut Oy:ssä, Kotikatu Oy:ssä, RTK-Palvelu Oy:ssä sekä SOL Palvelut Oy:ssä.

Ensi viikolle on jo annettu ilmoitus kiinteistöpalvelualan kolmannesta lakosta. Tuolloin lakon piiriin kuuluisi noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä. Ensimmäinen, pienempi lakko oli viime viikolla.

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko vaikuttaisi hyvin laajaan kirjoon erilaisia toimialoja ja -paikkoja ympäri Suomen. Lakko koskettaisi esimerkiksi kauppoja, toimistoja ja virastoja, julkista liikennettä, teollisuuslaitoksia sekä hotelleja. Lisäksi lakolla olisi vaikutuksia muun muassa taloyhtiöiden huoltotöihin sekä kotisiivoukseen.

Lakko ei koskisi hätätyötä eikä tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien on tullut hakea näiden osalta erillistä poikkeuslupaa PAMista.

Kiinteistöpalvelualalla oli edellinen, pienempi lakko viime viikolla.