Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken: Kiinan ja Venäjän suhde on järkiavioliitto

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kutsui tiistaina senaatin kuulemisessa Kiinan diplomaattista suhdetta Venäjään järkiavioliitoksi.

– Osittain sen vuoksi, että heillä on tämä hyvin erilainen maailmankatsomus kuin meillä on, heidän välillään on järkiavioliitto, Blinken muotoili.

– Venäjä on hyvin paljon nuorempi kumppani tässä suhteessa.

Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Venäjällä alkuviikosta ja tapasi maan valtionjohtoa. Xi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoittivat sopimuksen, jonka kerrottiin tuovan maiden välisen yhteistyön "uudelle aikakaudelle". Xi kertoi Kiinan aikovan asettaa kumppanuuden Venäjän kanssa jatkossakin etusijalle suhteissaan.

Blinken sanoi, että Kiina ajaa "illiberaalia visiota" korvatakseen Yhdysvaltain johtaman maailmanjärjestyksen.

– En ole varma haluaako Venäjä tai Putin oikeastaan maailmanjärjestystä -- ehkä enemmänkin maailman epäjärjestykseen, Blinken sanoi.

"Kiinan tuki vastoin toivettamme saada sota päätökseen"

Kiina julkaisi helmikuussa Venäjän hyökkäyksen vuosipäivänä ristiriitaisen vastaanoton saaneen 12-kohtaisen suunnitelman Ukrainan sodan päättämiseksi. Kiina muun muassa vaati Venäjää ja Ukrainaa käymään rauhanneuvottelut mahdollisimman pian.

Kiina on esiintynyt Ukrainan sodassa puolueettomana välittäjänä muttei ole halunnut tuomita Venäjän hyökkäystä maahan.

Venäjän-vierailullaan Xi ehdotti tulitaukoa Ukrainaan, mutta Yhdysvallat pelkää Venäjän käyttävän taukoa joukkojensa uudelleen järjestäytymistä varten.

– Luulen, että heidän (Kiinan) diplomaattinen ja poliittinen tukensa ja jossain määrin materiaalinen tukensa Venäjälle on täysin vastoin toivettamme saada tämä sota päätökseen, Blinken sanoi.

Blinkenin mukaan Kiina ei ole vielä antanut sotilaallista apua Venäjälle. Blinken on aiemmin varoittanut Kiinan harkitsevan Venäjän aseellista tukemista. Kiina on kiistänyt syytökset.