Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n poliittiset johtajat löysivät yksimielisyyden Ukraina-linjauksista – Zelenskyi pyysi Brysselistä lisäkalustoa videopuhelulla liikkuvasta junasta

EU:n poliittiset johtajat saavuttivat alkuillasta Suomen aikaa sovun Ukraina-linjauksistaan. Suomea kaksipäiväiseksi uumoillussa huippukokouksessa edustaa Sanna Marin (sd.).

Kokouksen Venäjää ja Ukrainaa käsittelevä osuus käynnistyi presidentti Volodymyr Zelenskyin videokuulemisella. Kokouksesta kerrotun perusteella Zelenskyi puhui videopuhelussa kirjaimellisesti liikkuvasta junasta.

Hän oli muun muassa kiittänyt EU:n päättämästä ammustoimitusten lisäyksestä ja toisaalta kehottanut nopeuttamaan modernin lentokaluston, tankkien ja ammusten toimittamista.

Huippukokouksen lopputulokset kirjataan päätelmiksi, joiden luonnostekstin poliittiset johtajat hyväksyivät muutoksitta.

Venäjä-pakotteissa poliittiset johtajat ovat painottamassa nyt muun muassa sitä, että pakotteiden kiertäminen saataisiin tilkittyä.

Poliittiset johtajat ovat tekstin perusteella myös ilmaisemassa tukensa Venäjän painostuksen kohteeksi joutuneelle Moldovalle ja kehottivat EU-komissiota esittämään maalle tukipakettia ennen seuraavaa huippukokousta.

Guterres: Monissa kehittyvissä maissa täysi myrsky

Kokouspäivä alkoi aamupäivästä YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tapaamisella. Kokoukseen saapuessaan hän sanoi toimittajille, että useissa kehittyvissä maissa on ”täydellinen myrsky”. Hän totesi, että monet asiat näyttävät nyt menevän taaksepäin.

– Enemmän nälkää, enemmän köyhyyttä, vähemmän koulutusta, vähemmän terveyspalveluita eri puolilla maailmaa, hän listasi.

Guterres peräänkuulutti ”dramaattisia toimia”, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä tavoitteiden mukaisesti. Hän totesi Venäjän hyökkäyssodan vaikuttavan negatiivisesti sekä Ukrainaan että muualle.

Keskustelun poliittisten johtajien kanssa Guterres kävi suljettujen ovien takana. Tilaisuudesta tihkuneiden tietojen perusteella hän muun muassa varoitti, että EU:n liian eristävä Kiina-politiikka voisi olla vahingollista.

Euroopassa on oltu viime aikoina huolissaan muun muassa siitä, voiko Venäjän energiasota toistua Kiina-riippuvuuksissa.