Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanska pyysi Nord Stream 2 -yhtiön apuun nostamaan tuntematonta esinettä merenpohjasta

Tanska on pyytänyt Nord Stream 2 -kaasuputkea operoivan yhtiön apuun nostamaan tuntematonta esinettä, joka löytyi merenpohjasta läheltä viime syksyn räjähdyspaikkoja.

Tanskan energiavirasto kertoi esittäneensä pyynnön venäläisen kaasujätin Gazpromin enemmistöomistamalle Nord Stream 2 AG -yhtiölle. Yhtiö otti kutsun vastaan, ja Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Tanskan kutsu oli positiivinen uutinen.

– On kriittisen tärkeää tunnistaa, minkälainen esine se on ja liittyykö se tähän terroritekoon – ilmeisesti liittyy – ja jatkaa tutkintaa, Peskov sanoi perjantaina Guardianin mukaan.

Tanska kertoi viime viikolla esineen löytymisestä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin oli ilmoittanut Gazpromin löytäneen antennimaisen esineen noin kolmen kilometrin päässä räjähdyspaikasta. Putinin mukaan asiantuntijat uskovat, että se voisi olla antenni, joka vastaanotti signaalin räjähteen laukaisemiseksi.

Tanskan viranomaisten mukaan esineestä ei ole välitöntä vaaraa ihmisille tai meriliikenteelle.

Vuodot Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan kulkevissa Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa havaittiin syyskuun lopussa. Vuotokohtia oli kaikkiaan neljä: kaksi Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella. Putkien vauriot varmistuivat tutkinnassa sabotaasiksi. Kaasuputkien läheltä löytyi muun muassa jäämiä räjähdysaineista.