Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmasotakoulun vääpelille kuusi vuotta vankeutta törkeistä rikoksista – säilytti kotonaan miljoonan euron amfetamiinierää

Miehen kotoa löytyi myös useita luvattomia ja erityisen vaarallisia aseita. Hän myönsi syytteet pääosin.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi perjantaina Ilmasotakoulun vääpelin kuuden vuoden vankeuteen useista törkeistä rikoksista. Vankeusrangaistuksen lisäksi oikeus määräsi hänet viralta pantavaksi sekä menettämään sotilasarvonsa.

Oikeuden mukaan Atte Juhani Poikonen, 41, syyllistyi kahteen törkeään ampuma-aserikokseen, yhteen törkeään huumausainerikokseen, törkeään dopingrikokseen ja palvelusrikokseen. Hän myönsi kaikki syytteet, paitsi toisen törkeän ampuma-aserikoksen kohdalla hän katsoi syyllistyneensä vain perusmuotoiseen ampuma-aserikokseen. Lisäksi hän sanoi, että oli pitänyt hallussaan hieman vähemmän huumeita kuin mitä syytteessä oli.

Poikonen tuomittiin osana isompaa huumejuttua, jossa muun muassa tuotiin suuria määriä amfetamiinia Hollannista Suomeen. Kokonaisuudesta tuomittiin ehdottomaan vankeuteen myös useita muita ihmisiä. Oikeudessa Poikonen kertoi tutustuneensa osaan kanssasyytetyistään portsarihommissa.

Tuhannen euron palkkio säilyttämisestä

Oikeuden mukaan Poikosen vakavin rikos oli törkeä huumausainerikos, jossa hän oli oikeuden mukaan säilyttänyt asunnossaan 25:tä kiloa amfetamiinia. Syyttäjän mukaan Poikosen hallussa pitämien huumeiden arvo katukaupassa olisi ollut vähintään miljoona euroa.

Poikonen kertoi, että hänelle oli luvattu säilyttämisestä tuhannen euron palkkio. Lisäksi hän myönsi ostaneensa huume-erästä kilon itselleen myydäkseen sen eteenpäin.

Poliisi löysi Poikosen kotoa myös useita laittomasti hänellä olleita sarjatuliaseita, käsiaseita sekä ampuma-aseiden lippaita. Kahden konepistoolin osalta oikeus katsoi, että kyseessä olivat erityisen vaaralliset ampuma-aseet.

Palvelusrikoksesta hänet tuomittiin muiden rikosten johdosta.

– Poikonen on sotilaana, palvellessaan Ilmasotakoulussa vääpelinä, rikkonut tai jättänyt täyttämättä palvelukseen kuuluvan velvollisuuden – – Poikosen menettely on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta Puolustusvoimille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon, syyttäjä katsoi.

Pisin tuomio kahdeksan vuotta ja kolme kuukautta

Myös kolme muuta miestä tuomittiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Oikeuden mukaan he toivat Hollannista Ruotsin kautta Suomeen 35 kiloa amfetamiinia ja osallistuivat huumeiden hallussapitoon, kuljettamiseen, säilyttämiseen ja levittämiseen Suomessa.

Pisimmän tuomion sai Niki Antoni Strandén, 30, joka sai ampuma-aserikoksesta ja törkeästä huumausainerikoksesta kahdeksan vuoden ja kolmen kuukauden tuomion.

Toiseksi pisimpään vankeuteen tuomittiin Lauri Paavo Antero Huuskonen, 32, jolle langetettiin huumausaineen käyttörikoksesta ja törkeästä huumausainerikoksesta kahdeksan vuoden rangaistus. Lisäksi Pete Heikki Elmeri Bergqvist, 27, sai kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion ampuma-aserikoksesta ja törkeästä huumausainerikoksesta.

39-vuotias mies tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta kahden vuoden ehdolliseen ja 28-vuotias nainen ampuma-aserikoksesta ja törkeästä huumausainerikoksesta vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen. Törkeästä ampuma-aserikoksesta ja useista lievemmistä rikoksista tuomittu 25-vuotias mies sai kolmen kuukauden vankeustuomion, kun huomioon otettiin miehen viime vuonna Pohjois-Savon käräjäoikeudesta saama kahden vuoden ja 11 kuukauden vankeustuomio muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.

Lisäksi yhden naisen syytteet kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta hylättiin.