Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iranilainen satelliitti saatiin avaruuteen, mutta se ei pysy siellä – "Olemme kuitenkin pysäyttämättömiä!"

Iran onnistui laukaisemaan satelliitin avaruuteen, mutta satelliitti ei päässyt maata kiertävälle radalle, kertoo maan puolustusministeriön edustaja Ahmad Hosseini Iranin valtiontelevisiossa. Hänen mukaansa satelliitti pääsi 540 kilometrin korkeuteen eli "90 prosenttia matkasta". Avaruuden katsotaan alkavan 100 kilometrin korkeudessa.

– Simorgh-raketti vei Zafar-satelliitin onnistuneesti avaruuteen, mutta ei saavuttanut riittävää nopeutta satelliitin saamiseksi aiotulle radalle. Jos Jumala suo, tulevissa laukaisuissa tehdyt parannukset saavat myös tämän vaiheen onnistumaan, Hosseini sanoi.

Hänen mukaansa suurin osa laukaisulle aiotuista tavoitteista kuitenkin täyttyi ja kaivattuja tietoja saatiin.

Liikenneministeri Mohammad Javad Azari Jahromi sanoi Twitterissä , että satelliitin laukaisu kiertoradalle epäonnistui, kuten monissa tieteellisissä projekteissa käy.

– Olemme kuitenkin pysäyttämättömiä! Meiltä on tulossa lisää erinomaisia iranilaisia satelliitteja! hän kirjoitti.

Satelliitti laukaistiin hieman ennen kuutta sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Edellinen yritys yli vuosi sitten

Liikenneministeri kertoi aiemmin sunnuntaina, että Zafar-satelliitin on tarkoitus kerätä tietoa ja valokuvia maanjäristystutkimuksia ja maatalouden kehittämistä varten. Satelliitin nimi tarkoittaa farsiksi voittoa.

Runsas vuosi sitten Iran yritti laukaista avaruuteen satelliitin nimeltä Payam (Viesti), mutta se ei koskaan päässyt kiertoradalle.

Yhdysvallat on arvostellut voimakkaasti Iranin satelliittilaukaisuja ja pitänyt niitä ohjuskokeina, jotka on naamioitu tieteelliseksi työksi. Yhdysvaltojen mukaan laukaisussa käytettävät kantoraketit ovat YK:n turvallisuusneuvoston vuodelta 2015 olevan päätöslauselman vastaisia.

Iranin mukaan sen viimevuotisen ohjuskokeen epäonnistuminen johtui teknisestä viasta.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.