Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisanalyysi: Hallituksen massiivinen tiedotusisku koronasta taklasi epäilijät – politikointi jäi sivurooliin

Kansanedustat jakelivat neuvoja äänestäjille: Peskää kätenne.

Miten koronavirus eroa tavallisesta influenssasta? Miten virus tarttuu? Leviääkö se nopeasti? Kuinka vaarallinen se on?

Kansanedustajat ovat pohtineet koronaviruksen kohdalla samoja kysymyksiä, jotka askarruttavat kansalaisia. Torstai nimettiin eduskunnassa koronapäiväksi, sillä viruksesta kerrottiin eduskuntaryhmille ja sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli asiasta viranomaisia.

Torstai oli ennen kaikkea pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja hänen johtamansa hallituksen päivä. Hallitus pääsi pariin otteeseen kertomaan Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen.

Pääministeri Marin rakensi koronaviruksesta ison mediapäivän

Hallituspuolueiden kansanedustajien ohella myös oppositiosta korostettiin, ettei näin vakavalla aiheella ole syytä politikoida, vaan tukea viranomaistyötä yli puoluerajojen. Politikoinnilta ei ole kuitenkaan täysin vältytty.

Perussuomalaisten mielestä hallitus on herännyt liian myöhään. Ryhmäjohtaja Ville Tavio (ps.) kysyi twiitissään, onko Suomen toiminta ja varautuminen ajan tasalla, koska epidemia-alueelta tuleville matkustajille ei tehdä terveystarkastuksia.

Kansanedustajat ovat arvuutelleet, koska perussuomalaiset vaativat rajojen sulkemista. Keskiviikkona se tapahtui, kun kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) kysyi kirjoituksessaan, onko Suomen hallitus valmis sulkemaan rajat suomalaisten hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Kahvipöydissä pohdittiin, mitä tapahtuu, jos virus leviää pakolaisleireillä. Onko viisasta ottaa nyt turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta?

Erityisesti oppositiosta epäiltiin, että koronavirus haittaa hallituksen työllisyystavoitteeseen pääsemistä. Matkailu- ja ilmailualan ohella se on iskenyt turkistarhaukseen. Kööpenhaminan turkishuutokaupan peruminen aiheutti kymmenien miljoonien eurojen tappiot. Suurin huoli koskee kuitenkin sitä, jäävätkö teollisuuden kaipaamat komponentit Kiinaan.

Hallituksen torstainen tiedotuskampanja tuotti tulosta, ja kriittiset puheenvuorot vähenivät. Perussuomalaisten Arja Juvonen sanoi ennen pääministerin tiedonantokeskustelua, että tänään on saatu paljon tietoa ja viranomaisiin pitää luottaa.

Tiedonantokeskustelussa Juvonen esitti muiden puhujien tavoin ison liudan kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Keskustelu oli kuitenkin asiallista ja maltillista. Puheenvuoroissa korostettiin, että hysterian levittäminen, ylireagointi ja syyttely eivät palvele kenenkään etua. Kansanedustajat kertoivat vakuuttuneensa, että asia on viranomaisten hallinnassa ja kaikkiin skenaarioihin on varauduttu. Se kuitenkin huolestuttaa, että pahimmassa skenaariossa puoli miljoonaa ihmistä sairastuu samaan aikaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) kiteytti, että Suomessa koronan aiheuttamaan tautiin sairastumisen riski on todella pieni. On suurempi riski sairastua kausi-influenssaan.

Vehviläisen tavoin usea kansanedustaja rohkaisi ihmisiä käsien pesuun. Lisäksi muistutettiin, ettei omia kasvoja kannata kosketella.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi, että ohjeet saattavat kuulostaa vähän lapsellisilta, mutta ne ovat toimivimpia.

Mars käsien pesulle!

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja

Suomessa on 11 000 sairaansijaa ja sairaalavarusteet 400 000:lle – koronavirusta ei luokitella vielä epidemiaksi

Lahden kaupunki on parantanut toimintavalmiuksiaan koronaviruksen varalta

Uhkaako koronavirus huoltovarmuutta Suomessa? Näin vastaa johtaja Huoltovarmuuskeskuksesta