Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan pörssit nousussa – USA:ssa laskua ohjauskoron alentamisesta huolimatta

Keskeiset osakeindeksit päätyivät Euroopassa selvähköön nousuun. Lontoon pörssi FTSE 100 -indeksi kohosi 0,95 prosenttia. Frankfurtin pörssin DAX-indeksi eteni 0,46 prosenttia. Helsingin pörssi päätyi 1,22 prosenttia plussalle.

Sen sijaan New Yorkin arvopaperimarkkinat olivat alkuillasta miinuksella. Yhdysvaltain keskuspankki Fed alensi ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä 1,0–1,25 prosenttiin. Fed perusteli koron laskua koronavirusepidemian aiheuttamalla uhalla Yhdysvaltain talouteen.

Tavallisesti koron alennus johtaa osakeralliin, mutta nyt kävi toisin. Markkinakommenttien mukaan koron lasku aiheutti epäilyksiä, että Yhdysvaltain talous on heikommalla pohjalta kuin on ajateltu.

Aiemmin tiistaina maailman kehittyneimpien talousmahtien G7-ryhmä kertoi ottavansa "kaikki asianmukaiset keinot" käyttöön estääkseen koronaviruksen aiheuttamat vahingot talouskasvuun.

Fedin päätös oli ensimmäinen konkreettinen toimi, jolla teollisuusmaat pyrkivät rajoittamaan koronaepidemian vaikutuksia talouteen. G7-ryhmän keskuspankkien johtajien ja valtiovarainministerien puhelinkonferenssin jälkeen G7-ryhmä ei kertonut täsmällisesti, mitä keinot koronaviruksen talousvaikutusten hillitsemiseksi voisivat olla.

Valtiovarainministerit lupaavat käyttää finanssipoliittisia keinoja tukeakseen taloutta. Finanssipoliittiset keinot tarkoittavat käytännössä sitä, että ministerit ovat valmiita käyttämään budjettejaan vaimentaakseen koronaviruksen vaikutuksia talouteen.

Keskuspankkiirit puolestaan kertovat jatkavansa hintavakauden ja talouskasvun tukemista.

– G7:n valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat ovat valmiita yhteistyöhön oikea-aikaisin ja tehokkain keinoin, he lupaavat.

G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Britannia, Italia, Kanada ja Japani. Kokousta johtivat Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja keskuspankki Fedin johtaja Jerome Powell.

EKP seuraa tilannetta

Euroopan keskuspankki (EKP) on ilmoittanut olevansa valmis asianmukaisiin ja kohdennettuihin toimiin koronaviruksen talousvaikutusten takia. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoo tiedotteessa , että koronaviruksen leviäminen luo riskejä talouden näkymille ja rahoitusmarkkinoille. Lagarden mukaan EKP seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä ja koronan vaikutuksia talouteen.

Lagarde antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun EKP:n johtokunta oli pitänyt kokouksensa.

Myös Englannin pankin pääjohtaja Mark Carney sanoo, että Englannin pankki tarkkailee tilannetta ja tekee kaiken tarvittavan Britannian talouden suojelemiseksi koronan sivuvaikutuksilta.

– Englannin pankin rooli on auttaa Britannian yrityksiä ja kotitalouksia selviytymään taloudellisesta shokista, joka voi paljastua isoksi mutta loppujen lopuksi väliaikaiseksi, Carney sanoo.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.