Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta: Valmiuslain käyttöönottoasetukset saavat jäädä voimaan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti

Eduskunta on päättänyt, että valmiuslain käyttöönottoasetukset saavat jäädä voimaan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta puolsi kokonaisuudessaan niin kutsuttua hamstrausasetusta, jolla voidaan rajoittaa terveydenhuollossa käytettävien lääkkeiden, tavaroiden ja palvelujen myyntiä koko valtakunnan alueella. Kyseistä asetusta alettiin soveltaa jo silloin, kun hallitus sen antoi, sillä se annettiin kiireellisenä, joten sille haetaan eduskunnan sinettiä ikään kuin jälkikäteen.

Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan hyväksynyt ensimmäisen käyttöönottoasetuksen kohtaa, joka koskee terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoitetta koko valtakunnan alueella.

"Valtioneuvoston seurattava tarkkaan mahdollisia ongelmia"

Suomi on koronaviruksen takia poikkeustilassa, ja Suomessa ollaan sen takia aktivoimassa valmiuslaki. Hallitus linjasi aiemmin pitkän listan toimenpiteitä, joilla rajoitetaan kansalaisten vapautta ja pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

Esimerkiksi julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön, tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään ja yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) painotti valiokunnan yhtyvän näkemykseen, että Suomessa on poikkeusolot.

Valiokunta kuitenkin painotti toimivaltuuksien käyttöön liittyviä välttämättömyys- ja suhteellisuusperiaatteita. Valtioneuvoston on valiokunnan mukaan seurattava tarkkaan valmiuslain ja siinä säädettyjen valtuuksien käytön soveltamisedellytysten täyttymistä ja soveltamisessa mahdollisesti havaittavia ongelmia.

Lopullinen sinetti valmiuslaille vasta torstaina

Eduskunta aloitti valmiuslain käyttöönottoasetuksien käsittelyn keskiviikkona noin kello 14.20 alkaneessa istunnossa perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

Kaikki eduskuntaryhmät antoivat tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa tukensa valmiuslain aktivoinnille. Valmiuslaki käsitellään eduskunnan täysistunnossa lopullisesti vasta torstaina.

Eduskunnan täysistunto käsittelee valmiuslain käyttöönottoasetukset keskiviikkona, mutta vasta torstaina soveltamisasetukset.

Syynä on se, että soveltamisasetusten osalta lausuntoja pyydetään sosiaali- ja terveysvaliokunnalta, sivistysvaliokunnalta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalta.