Yhdysvalloissa todettuja koronavirustartuntoja jo ainakin 23 600 – varapresidentin testitulos oli puhdas

New Yorkin osavaltiossa koronavirustestejä tehdään drive-ineissä. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Koronavirustartuntamäärät kasvavat edelleen ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa todettu jo ainakin yli 23 600 koronavirustartuntaa, kertoo uutiskanava CNN .

Eniten tapauksia, yli 12 000, on todettu New Yorkin osavaltiossa. Niistä yli 8 100 on löydetty New Yorkin kaupungissa.

Osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo totesi lauantaina, että yli puolet New Yorkin tartunnoista oli todettu alle 50-vuotiailla, kertoo esimerkiksi Business Insider -lehti. Tartuntoja oli tuolloin yhteensä noin 10 000.

Koronavirustartuntojen määrää seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan varmistettujen tartuntojen määrä Yhdysvalloissa olisi jo yli 26 700.

CNN:n mukaan ainakin 323 ihmistä on Yhdysvalloissa kuollut virustartunnan seurauksena.

Virustartunnat ovat alkaneet levitä myös vankiloissa. Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan New Yorkin kaupungin vankiloissa on todettu ainakin 38 tartuntaa. Lisäksi 60 ihmistä on tarkkailussa karanteeniyksiköissä.

– Paras tapa suojella vankilaan sijoitettuja ja siellä työskenteleviä ihmisiä on vähentää heidän määräänsä nopeasti, vankila-asioista vastaavan yksikön johtaja Jacqueline Sherman sanoi lausunnossaan.

Yhteensä Yhdysvalloissa on 2,2 miljoonaa vankia.

Pence sai testituloksensa

Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen ja hänen puolisonsa koronavirustestien tulokset ovat negatiiviset, uutisoi Washington Post . Asiasta tviittasi varapresidentin kanslian tiedottaja.

Perjantaina paikallista aikaa ilmeni, että varapresidentin kanslian työntekijällä on todettu koronavirustartunta.

Tartunnan saanut työntekijä ei ole ollut Valkoisessa talossa maanantain jälkeen, eivätkä Pence tai presidentti Donald Trump olleet läheisissä tekemisissä sairastuneen työntekijän kanssa.

Trump on jo aiemmin testattu viruksen varalta. Brasilian presidentin delegaatio oli vieraillut Trumpin kartanolla Floridassa, ja vierailun jälkeen osalla delegaation jäsenistä todettiin tartunta.

Johns Hopkins -yliopiston mukaan maailmanlaajuisesti tartuntoja on tiedossa yli 307 000. Yli 90 000 ihmistä on parantunut viruksen aiheuttamasta taudista. Kuolleita on yli 13 000.

Australian väkirikkain osavaltio lisäämässä liikkumisrajoituksia

Australiassa Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltiot suunnittelevat mittavia uusia liikkumisrajoituksia ja sulkutoimia, kertovat kansainväliset mediat.

Aukiolo on tarkoitus sallia jatkossa lähinnä ruokakaupoille, apteekeille, bensa-asemille ja joillekin muille kaupoille, kertoo muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC . Myös rahti ja liikenne turvataan.

Uudet rajoitukset halutaan voimaan 48 tunnin kuluessa. Osavaltioiden on määrä kertoa suunnitelmistaan maan hallitukselle sunnuntai-iltana.

Uudessa Etelä-Walesissa sijaitsee muun muassa maan väkirikkain kaupunki Sydney. Yhteensä osavaltioissa on rajoitusten piirissä ainakin noin 13,5 miljoonaa ihmistä.

Uusi Etelä-Wales aikoo pitää uusista rajoituksista huolimatta koulut avoinna. Victoriassa koulujen pääsiäislomakausi aloitetaan etuajassa tiistaina.

Tuoreimmassa lausunnossaan osavaltiot eivät täsmentäneet, mitkä palvelut kuuluvat välttämättömiin ja auki pidettäviin. Aiemmin on kuitenkin esitetty esimerkiksi ravintoloiden, kahviloiden, baarien ja elokuvateattereiden sulkemista. Osa niistä onkin jo sulkenut ovensa.

Varhain sunnuntaina pääministeri Scott Morrison kehotti kansalaisia välttämään kaikkea turhaa matkustamista myös kotimaassa.

Australiassa on todettu lähes 1 100 koronavirustartuntaa.

Gazassa vahvistettu ensimmäiset tartunnat

Gazan kaistalla on todettu kaksi koronavirustartuntaa. Kyseessä ovat ensimmäiset vahvistetut tartunnat palestiinalaisalueella.

Molemmat tartunnan saaneet ovat palestiinalaisia, jotka olivat palanneet Pakistanista Egyptin kautta. Viranomaisten mukaan molemmat olivat olleet karanteenissa paluunsa jälkeen.

Brittilehti Guardianin mukaan Gazassa on jo aikaisemmin suljettu muun muassa kouluja pandemian takia.

Gaza on ollut saarrettuna vuodesta 2007, kun islamistinen Hamas nousi alueella valtaan. Israelin johtama saarto on jo ennestään rajoittanut muun muassa alueelle toimitettavia tarvikkeita ja ihmisten liikkumista.

Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajan mukaan Gazan terveysjärjestelmä on huonontunut saarron takia.

Palestiinalaisten Länsirannalla on vahvistettu kymmeniä tartuntoja. Israelissa koronaviruksen on Johns Hopkins -yliopiston mukaan saanut lähes 900 ihmistä.

Kiinassa jälleen paikallinen tartunta

Kiina on raportoinut 46 uudesta koronavirustartunnasta. Useimmat sairastuneista ovat ulkomailta maahan tulleita.

Uusista tartunnoista yksi on saatu maan sisällä. Kiinasta ehdittiin kertoa kolmena päivänä peräkkäin nollalukemia paikallisista tartunnoista.

Vaikka uudet paikalliset tartunnat ovat viranomaisten mukaan merkittävästi vähentyneet, maahan on tullut ihmisiä, jotka ovat saaneet tartunnan muualta. Ulkomailta tartunnan saaneita kerrotaan olevan nyt yli 300.

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka